Камбаната в часовниковата камбанария вече бие на всеки час

От днес часовникът на Часовниковата кула, най-старата сграда в Севлиево, отново отмерва времето. Камбаната в кулата бие на всеки кръгъл час, а да чуят звъна й точно на обед пред нея се събраха членове на Ротари клуб Севлиево, представители на Общината и граждани за импровизирана церемония по отбелязване края на реставрацията на кулата. 

През 2019 г. Часовниковата кула в Севлиево става на 240 г. За юбилея от Ротари клуб и младите от Интеракт клуб организираха благотворителна кампания за набиране на средства, с които да се извърши цялостен ремонт на сградата, която е паметник на културата. 

Отляво надясно: Теодора Конова (водещ на церемонията), Тома Томев (президент на Ротари Севлиево), Иван Иванов (кмет на Севлиево), Найден Петров (директор на Исторически музей Севлиево)

Със събраните близо 32 хил. лв., рекордно висока сума в историята на Ротари Севлиево, каменната част на кулата бе изчистена и наново фугирана. Изцяло подновени са дъсчената обшивка и вратата, които са импрегнирани с водоустойчив лак. Почистена е вътрешната част на кулата. Изградена е нова електрическа инсталация. Монтирано е вътрешно и външно осветление.

За финала остана цялостната подмяна на часовниковия механизъм, като старият бе демонтиран и на негово място монтиран нов, на немската компания "Рашер". Новият механизъм има 10 години гаранция и е снабден с програматор, който настройва часовника и задвижва механизма за удряне на камбаната. 

През тази ротарианска година нашето мото е "Бъди вдъхновен" и аз вярвам, че както досега, занапред ще продължим да работим с местната власт, бинеса и гражданите на Севлиево, ще бъдем генератор на нови идеи, ще вдъхновяваме за нова визия на Севлиево и ще бъдем разпознаваеми като инициатори на дейности, които карат нашите съграждани да се чувстват добре и живеят по-добре", каза при символичното откриване на обновената кула президентът на Ротари клуб Севлиево Тома Томев. 

Ротарианци и приятели

"И този проект като повечето срещна трудности, но аз се радвам, че той е успешно завършен, а с това ние изпълняваме нашия дълг - да пазим и съхраняваме по най-добър начин паметниците в общината", коментира кметът Иван Иванов. 

Реставрацията на Часовниковата кула е по идея на Ротари клуб, но стана възможна с подкрепата на Община Севлиево и местния Исторически музей.

Часовниковата кула е построена през 1779 година. Годината е изписана с арабски цифри над входната врата. А върху камбаната е гравирана 1775 година, за която се предполага, че е годината, в която е започнал градежа на кулата. Една свята за всички севлиевци сграда, свидетел на историческите събития, белязали развитието на Севлиево от средата на 18 век до наши дни. Сграда – символ, една от първите часовникови кули по българските земи в рамките на Османската империя, напълно заслужено с място в герба на град Севлиево, според директора на Историческия музей Найден Петров. Пак според него кулата вероятно е строена от български строители, тъй като каменната й част наподобява бойници. 

автор: Емилия Димитрова

 

 

66 л/кв. м е дъждът за последното денонощие в Севлиево
Общество
Мобилното приложение ihelp бе представено в Севлиево
Общество
Победител без подгласници – историята на Вероника Христова
Общество
Как председателят на ОбС в Дряново ще получи 300 хил. лв. за частния си бизнес
Общество
Внимавайте, когато се доближавате до ел. съоръжения при летните бури
Общество
Санкции срещу Община Смолян провокираха среща на журналисти със съветници
Общество
Мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец идват в Севлиево
Общество
Откази на информация от Община Севлиево се цитират в доклад
Общество
Доверието в медиите е ниско – 40% от българите вярват на новините
Общество
Проверяват лекари и болници по искане на прокуратурата
Общество
Героите намират време да помагат на другите
Общество
За 20 минути на 6 юни т.г. в Севлиево са паднали 37 л/кв. м дъжд
Общество
Водата в селата Агатово и Градище е с отклонения от нормите
Общество
Жандармерия влезе в офиса на „Кабел Сат-Запад“ в Благоевград
Общество
С „бланкетни формулировки“ е избран изпълнител на обществена поръчка
Общество
Студенти садят цветя в дупки по пътищата
Общество