Търсене

"Кино 21 век" е изстрадано, но всичко е добре, когато свършва добре

"Кино 21 век" е изстрадано, но всичко е добре, когато свършва добре

В края на 2016 г. кино „21 век“ спря работа заради повреда в един от блоковете на кино машината. за купуването на нова бяха инвестирани 100 хил. лв., част от тях с подкрепа на бизнеса, снимка: архив

От днес са възстановени прожекциите в кино "21 век" - киното, чиито стопани две години водят битка за намиране на средства за купуването на нова кино машина. Използването на "битка" в случая изобщо не е пресилено, тъй като читалище "Развитие-1870", което стопанисва киното, бе изправено пред поредица от трудности, докато осигури средствата за новото оборудване в размер на близо 100 хил. лв. А новото начало бе белязано снощи с ритуално прерязване на лентата пред обновеното кино от кмета на Севлиево Иван Иванов, придседателя на Читалището Данаил Лалев и председателя на бизнес сдружение "Севлиево 21 век" Емил Гатев. 

Изображение - 2247

отляво на дясно: Емил Гатев, Иван Иванов, Данаил Лалев

"Благодаря на Община Севлиево за администрирането на проекта, с който получихме финансиране за купуването на ново кино оборудване", каза на импровизирана церемония снощи Данаил Лалев. А списъкът с благодарности бе дълъг, от което стана ясно, че немалко са били ангажираните с каузата да възобновят киното, което в действителност е рожба на благотворителността на местния бизнес, на сдружението на жените от "Надежда 2001". 

Изображение - 2248 Новата 3D кино машина  

Лалев благодари за помощта на зам.-кметът с ресор "Финанси" Калина Георгиева, на юриста в общинската администрация Петя Драгнева, на предишния председател на "Севлиево 21 век" инж. Красимир Копчев и на настоящия Емил Гатев, на секретаря на Читалището Галя Христова, на IT-специалиста Венцислав Венков и представителя на "Синема Сървисиз" - фирмата, която достави кино машината и се ангажира с поддръжката й. 

Изображение - 2249

Припомняме, че кино „21 век“ спря да работи в края на 2016 г. заради повреда на един от блоковете в кино машината. Техниката бе произведена през 2008 година от фирмата SONY и бе невъзможно да се намерят резервни части за нея. Единственият вариант киното отново да посреща зрители бе купуването на нова техника. Цената й обаче бе непосилна за бюджета на Читалището.

Другият вариант бе осигуряване на финансиране по проект. Така читалищното ръководство, с подкрепата на всички, които Лалев изброи, разработи и спечели проект по Програмата за развитие на селските райони. Процедурата по кандидатстване започна в края на 2016 г. и премина през двайсет етапа до получаване на одобрение, последвано от подписване на договор за финансиране. Трудностите не свършиха дотук - в първите дни на 2018 г. имаше реална опасност финансирането да бъде изгубено, заради забавянето на задължителния доклад от финансиращия орган, без който не можеше да бъде обявена процедура за доставчик на оборудването.

Всичко това вече е история. А по-важно е, че всичко е добре, когато свършва добре.   

автор: Емилия Димитрова

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!