Кметовете - в главната роля в сагата африканска чума
снимка: pixabay

от Емилия Димитрова

Закланите прасета в община Севлиево са 252, ако се съди по подадените заявления за обезщетение на собствениците им

Държавата възложи на кметовете в малките населени места изпълнението на мерките по обезщетяването на местните, заклали домашните си прасетата. Кметовете трябва да информират населението за начините, по които се подават заявления за обезщетяване, да приемат заявленията и ги придвижат до съответната община, откъдето се предават в областната епизоотична комисия. Списъците със стопаните, предприели мерки за дезинфекцията на личните стопанства, също се изготвят от кметовете. Те са длъжни да осигурят и публичност на подадените заявления за обезщетение, т.е. да поставят на видно място списък с имената на всички, кандидатстващи за помощта.

В петък, на 30 август,  "Севлиево онлайн" публикува историята на жител на севлиевското село Горна Росица, който е останал извън първоначалния списък на имащите право на обезщетение. Малко преди края на работния ден от Община Севлиево изпратиха поисканите в понеделник, на 26 август отговори, които трябваше да осветлят реда за обезщетяване и разпределението на отговорностите за коректното протичане на кампанията. 

От отговорите става ясно, че за община Севлиево

крайният срок за предаване на заявлания от стопаните е изтекъл на 22 август т.г.

Дотогава всеки, който отговаря на условията да получи помощта от държавата, трябваше да е предал заявление в съответното кметство или кметско наместничество.

Относно това кой и по какъв начин трябва да уведоми стопаните, от общинската администрация уточняват, че това е задължение на местните кметове или наместници, които извършват и последващия контрол за предприетите мерки за дезинфекция на местата, в които са се отглеждали закланите животни. Самият процес по умъртвяването не е под контрола на кметовете, а на Областната Агенция по безопасност на харните. 

От Общината не коментират

конкретния случай от с. Горна Росица,

при който собственик на заклано прасе заяви пред "Севлиево онлайн", че в селото не е имало информация, заради което е изпуснал сроковете за подаване на заявление. Вместо отговор дали има кметове, които не са изпълнили корекно задълженията си, отговарят, че "кампанията за уведомяване на стопаните за болестта (африканска чума, б.ред.) през последните няколко месеца бе максимално разяснителна и обстойна". Подчертава се също, че е била създадена широка медийна разгласа. 

В интерес на обективността е важно да подчертаем, че единственото съобщение за принудително колене на домашните прасета, публикувано от Община Севлиево, се появи на сайта на институцията в късния следобед на 1 август т.г., след настояване от "Севлиево онлайн" за информация относно проведеното същия ден преди обед заседание на Общинската епизоотична комисия. На заседанието е било взето решение да се колят домашните прасета, научи тогава "Севлиево онлайн", но часове по-късно за решението нямаше информация. 

Дали в кметствата се предлагат препарати за дезинфекция,

както споделиха граждани, от отговорите на Община Севлиево не става ясно. "Собствениците на стопанствата от типа „заден двор“ имат ангажимента да закупят нужните препарати за дезинфекциране", уточняват от институцията, без да коментират дали кметове са продавали препарати за дезинфекция. .

На поисканата информация за подадени заявления за обезщетение от жители на община Севлиево, Община Севлиево предостави справка по села. От нея става ясно, че в гр. Севлиево обезщетение ще получат седем стопани, в селата Агатово, Бериево, Градище и Дамяново са заклани само по едно прасе, в кметство Батошево, което включва ДИП и Кастел са заклани 19 прасета. По пет свине принудително са заклани в Бериево, Ловнидол, махала Попска и с. Стоките, и с. Тумбалово.  

В селата Столът и Кръвеник закланите прасета са по десет, в с. Богатово - 12, в с. Буря - 3, в с. Горна Росица - 14, в с. Градница - 2, в с. Добромирка - 18, в с. Душево - 29, в с. Кормянско - 6, в с. Крамолин - 3, по четири са закланите животни в селата Идилево и Малък Вършец.  

Илхам Тохти е носителят на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта
Общество
"Севлиево 21 век" връчи годишните стипендии на трима ученици
Общество
19-годишен с 2.11 промила алкохол, се е забил в уличен стълб
Общество
Молебен и курбан в памет на Св. Мина организира Ротари клуб
Общество
КНСБ: 2472 лв. са необходими за нормален живот на семейство
Общество
Кола блъсна жена на пешеходна пътека в центъра на Севлиево
Общество
Първи случай на африканска чума в габровско, ограничава се лова
Общество
Садим нови 200 дървета, старите торим със строителни отпадъци
Общество
Автобуси от Автогара Севлиево до "Медицински център-1"
Общество
Севлиево отдаде почит и признателност към народните будители
Общество
Изборите минаха, във воден режим сме. Вече официално
Общество
Камион се преобърна преди разклона за с. Добромирка
Общество
40-годишна севлиевка спря дрегера на 3.19 промила
Общество
Деца събраха благотворително зимни дрехи и топли завивки
Общество
Блъснаха момиче, докато пресича на пешеходна пътека
Общество
Включете се в безплатните обучения за домашно компостиране!
Общество