Търсене

КНСБ Габрово - на протест за по-високи заплати

КНСБ Габрово - на протест за по-високи заплати

Синдикалисти от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна ще протестират в София на 27 октомври, петък, заедно с още над 6000 членове на КНСБ.

Мотото на протеста е „Работеща България иска по-високи заплати“. Шествието ще тръгне в 11:30 ч. от площад „Св. Александър Невски“ и ще премине през Министерския съвет и централата на Асоциацията на индустриалния капитал в България, чийто председател в момента оглавява Асоциацията на българските работодатели. 

КНСБ ще отправи своите искания към държавния бюджет за области, които не са дофинансирани и ще останат такива и през следващата година. Това са най-вече агенциите, които работят на терен – тези за социална защита (АСП, Агенцията по заетостта), приходните агенции – НАП и митници, домовете за социални услуги, училищното здравеопазване. За тях е предвидено 5 на сто увеличение в хазната за 2018 година, а е необходимо да са поне 10, а на места и 15 %. Сред причините за протеста е и хроничният дефицит в областта на науката – БАН и Селскостопанска академия. Затова КНСБ ще подкрепи и техния протест на 1 ноември.

Исканията на Конфедерацията са само за заплати, в тях няма политическа намеса. Основната цел е да се накара правителството да  създаде среда, в която синдикатите да преговарят  спокойно с реалния бизнес в предприятията за по-високи заплати. КНСБ настоява също пред управляващите за изцяло нова глава в Кодекса на труда, която да регламентира как се договарят заплатите, заявяват от Регионалния съвет на КНСБ в Габрово.

Другата причина за протеста са опитите да бъдат отнети изконни права на работещите у нас като добавката за стаж и възраст, популярна като „клас“. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!