Търсене

Коне тормозят хората в Балкана, институциите са с вързани ръце

Коне тормозят хората в Балкана, институциите са с вързани ръце

автор: Емилия Димитрова

Извън контрол е ситуацията с безконтролно пуснатите коне, които кръстосват махалите в балканските села Стоките и Кръвеник, алармираха читатели на Севлиево онлайн. Животните скитат по поляните, движат се по пътищата, влизат дори в дворовете на хората и нанасят поражения. А на сигналите, които хората подават, няма как да се реагира, защото повечето от конете се оказват безстопанствени, а

като няма стопанин, няма кой да бъде наказан.

В действителност конете имат собственици, но чии са се оказва трудно да се докаже, обяснява ръководителят на Общинския инспекторат Николай Метев, който по няколко пъти в месеца е викан в Балкана по сигнал или на местни жители, или на един от кметовете на селата Стоките и Кървеник. При някои от проверките с него са представители на полицията или д-р Димо Димов – шеф на Ветеринарната служба в Севлиево. Д-р Димов присъства, за да устовери собствеността на конете по техния чип, а полицията, за да състави акт на евентуалния стопанин. А това задълбава в проблема, защото повечето от

скитащите коне не са чипирани,

каквото е изискването на Закона за ветеринарномедицинската дейност. „Животните са на дървосекачи, наети от частни лесовъди или дърводобивни фирми. Дървосекачите не са от нашия край. Наемат ги от други общини за дадено сечище, но понякога сечта продължава повече от половин година. През това време конете скитат в околностите, придвижват се свободно от една махала в друга, ходят по пътищата и изскачат нощем пред колите“, разказва Цветан Валсеев – кмет на с. Кръвеник.  Така при подаден сигнал за свободно движещи се коне, от Общинския инспекторат отиват на място, констатират ситуацията, но няма кого да накажат, защото конете се оказват ничии.

Инспекторите нямат правомощия да приберат животните. Но имат право да ги обявят за безстопанствени и ги евтаназират.

„Не сме прибягвали до тази крайна мярка, силно се надявам, че никога няма да се наложи, защото животните не са виновни“, казва Николай Митев. Той компенсира безхаберието на стопаните на конете с чести ходения в Балкана и опити да открие на кого са животните. Понякога успява и съставя акт на нарушителя. Дотам му е разписано да наказва. Същото правят и от полицията. До следващия сигнал.

Най-драстична е ситуацията в Стоките, където двайсет коня, собственост на Росица Якимова Георгиева, се движат напълно свободно из селото и околностите, денем и нощем. Не били редки инциденти със същите коне, които излизали посред нощ на пътя и само късметът или вниманието на водача са спасявали него и животните, разказват местните, които вдигнали ръце от набезите на конете из дворовете им. Конете на Росица Янакиева не били за дърводобив, разказват хората и сами се чудят за какво ги държи.  

Има ли решение?

Според кметовете в балканските села са наложителни промени в общинската наредба за безстопанствените животни, които да дадат възможност на контролните органи да прибират нечипираните коне, т.е. безстопанствените. Това обаче отваря въпроса къде да се прибират животните и кой ще ги храни. В Балкана и за това са помислили – в базите на Държавното ловно стопанство можело да се затворят скитащите коне, а когато стопанинът им ги потърси, да му се връщат срещу съответна сума. Ако не ги потърси да бъдат обявявани на публична продан. Дали подобно предложение е съобразено със закона Севлиево онлайн не се ангажира да твърди, но е мярка, която би могла да се обсъди от отговорните институции. И ако законът я ограничава, да се потърси друга. Защото ако до момента някой не се е претрепал заради внезапно изскочил на пътя му кон посред нощ, това не е гаранция, че подобен сценарий няма да се разиграе.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!