Търсене

Крепостта Хоталич и Хаджистояновото училище вече са сред стоте национални туристически обекта

Севлиево онлайн
Крепостта Хоталич и Хаджистояновото училище вече са сред стоте национални туристически обекта

Нови седем забележителности бяха включени този месец в списъка на Национално движение "Опознай България" - 100 национални туристически обекта". Два от тях са в Севлиево - късноантичната и средновековна крепост Хоталич и Хаджистояново училище. 

Останалите новоприети обекти са Антична митница „Димум” и лагера в Белене, Епископската базилика на Филипопол и късноантична сграда „Ирини” в Пловдив, Историческият музей в Попово, Историческият музей в Стрелча, Националната обсерватория на Рожен, Музея на родопския карст в Чепеларе и Софийската синагога.

От списъка със стоте национални обекта са отпаднали Вила Армира край Ивайловград, която заради реконструкция не работи повече от две години и не посреща туристи, и Девическият манастир „Покров Богородичен” в Самоков.

Решението за отпадане на обекти и включването в списъка на нови се взема от Националният координационен съвет (НКС) на Националното движение „Оопознай България -  100 национални туристически обекта", който заседава на 20 февруари т. г. в Министерството на културата.

В НКС участват министърът на културата, представител на Министерството на туризма, Министерство на образованието и науката, Министерство на околната среда и водите,  Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Изпълнителна агенция по горите, Светия синод на Българската православна църква, Българското национално радио и Българския туристически съюз. 

В момента в списъка на стоте национални туристически обекта има 229 обекта, печати се взимат от 176. През 2023 г. регистрираните хартиени паспорти са 17 300.  

От края на септември 2023 г. година е активирана дигиталната версия на движението. От старта на приложението на Йетел са регистрирани 20 265 дигитални паспорта и са събрани 6707 печата. По информация от дигиталната платформа най-посещаваните обекти – тези с най-много събрани дигитални печати от поставените досега 86 табели  с QR- кодове са: Етнографски музей на открито „Етъра”, Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Зоопарк – София, Античен театър – Пловдив, Белоградчишки скали и крепост, Национален музей „В. Левски” – Карлово,  Панорама „Плевенска епопея - 1877”, Цари Мали град – с. Белчин, Национален природонаучен музей – София.

"Пътят към включването ни в списъка на 100-те забележителности беше дълъг, но си заслужаваше", написа по повод новината за приемането на два обекта от Севлиево в списъка на националните забележителности дирукторът на Историческия музей в града Ивета Миленова. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!