Търсене

Културен калейдоскоп „С читалището в сърцето” стартира по повод 11 май - празника на НЧ „Развитие-1870”

Културен калейдоскоп „С читалището в сърцето” стартира по повод 11 май - празника на НЧ „Развитие-1870”

С културен калейдоскоп Народно читалище „Развитие-1870” ще отбележи 11 май – празника на институцията. Поредицата със събития е под мотото: „С читалището в сърцето” и има за цел да представи всички школи и състави с техните таланти - стотиците родолюбиви сърца, тупкащи в един ритъм.

В дните от 1 до 13 май ще бъдат организирани театрални представления, изложби на детски рисунки и фотографии, безплатни прожекции на филми в кино „21 век”, концерти на различните изкуства. Кулминацията на събитията ще е на 11 май с празнично дефиле на таланта и фолклорен концерт на площад „Свобода” в Севлиево.

Началото е премиера на кукления спектакъл „Котаракът в чизми” на Детския театрален състав на 1 май, от 17:00 ч., в салона на читалището. Две представления на постановката ще бъдат представени пред децата от детските градини на 2 май, в часовете – 9:30 и 10:45.

„Читалището - поглед отвътре” е новата тематична изложба на фотоклуб „Севлиево”. Кадрите на любителите фотографи ще си кореспондират с творбите на поетите от литературен кабинет „Пеньо Пенев”. Една нестандартна и провокативна идея, чрез която фотографията и поезията си партнират. Откриването е на 2 май, от 18:00 ч., в Бялата галерия на НЧ „Развитие-1870”.

Концертният маратон на читалищните състави започва с изявата на Детската музикална школа на 3 май, 18:00 ч. Програмата включва изпълнения на възпитаниците на школите по пиано, китара, акордеон, синтезатор и народно пеене. Тридневен филмов маратон с безплатни прожекции за деца предлага Кино „21 век” - комплимент към най-малките зрители.

В дните 6, 7 и 8 май ще бъдат прожектирани любими анимационни 2D филми: „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи”, „Астерикс и Обеликс: мисия Китай” и „Великото пътешествие 2: специална доставка”. Начало на прожекциите – 15:00 ч.

Изложба „Църковна дърворезба” ще представят художниците от Школата по изобразително и приложно изкуство. Откриването е на 9 май, от 18:00 ч., в Синята галерия на читалището. Концерт-спектакъл „Магията балет” ще представи таланта на възпитаниците на Школата по класически и модерен балет – 10 май, 18:30 ч., читалищен салон.

На 11 май, когато е празника на Народно читалище „Развитие-1870”, е кулминацията на събитията от презничния културен калейдоскоп. В 17:45 ч. започва празничното дефиле на таланта.

Шествието, с маршрут от Читалището до площад „Свобода”, е мигът слава за талантите от школите и съставите, ръководени от преподавателите и художествените ръководители, които творят и създават изкуство. Дефилето ще представи на сцената пред Община Севлиево таланта и професионализма и предшества празничния фолклорен концерт. В програмата ще участват Школата по народно пеене, детски ансамбъл „Развитие” и фолклорен ансамбъл „Развитие”. Началото е в 18:30 ч.

Концерт под наслов „Духовен мост” с древни и съвременни ортодоксални песнопения ще представят вокална формация „Мелос” и хор „Хоталич” на 12 май, от 18:00 ч., в читалищния салон.

Празник „С читалището в сърцето”, на който ще бъде отслужена литургия и раздаден курбан за здраве, ще отбележи края на двуседмичния събитиен калейдоскоп. Той ще бъде на 13 май, от 11:00 ч., на параклиса „Св. Йоан Кръстител” в селищно образование „Хоталич” и на него ще се съберат читалищния колектив, талантите и самодейците. Очаква се да присъстват партньори, съмишленици и приятели на духовното огнище на Севлиево – читалище „Развитие”, подкрепящи най-българската светиня в нейната мисия и кауза да пази, съхранява и предава на поколенията националната култура, традиции и дух. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!