Търсене

"Мара Белчева - един рядък човек, един от твърде малкото цветове на българското общество като ум, образованост, сърце и възпитание"

Поетичен разговор с участието на Камелия Кондова, Ива Спиридонова, Рада Асенова, Петя Цонева и стиховете на Мара Белчева, четени от Маргарита Цветкова

Четирите поетеси, избрани "да разговарят" с Мара Белчева, снимка: Община Севлиево

„…има жени, които не гледат да се харесат на мъжете, правят всичко да се харесат на себе си. А до тайнствения замък – до себе си – в който не живее лекомислената богиня Суета, пътят не е тъй гладък и с теснички обуща с високи токове мъчно се стига до там. За там се ходи по сандалите на живота. И Вита Деледа е една от ония, които само тъй са стигнали в тайнствения замък.”

Така Пенчо Славейков, спътникът на Мара Белчева, приятелят, мъжът до нея, критикът, съветникът описва Мара Белчева в очерка си „Вита Деледа”. Припомни го Ива Коркинова, водеща на една специална вечер, посветена на женската поезия. Вечер, в която под открито небе и насред севлиевския площад си дадоха среща четири жени, четири поетеси. Разговаряха задочно с Мара Белчева, която слушаше от портрета встрани. 

Вечерта бе поантата от събитията, посветени на личността и паметта на Мара Белчева, по повод 155 години от нейното рождение.

В своеобразния диалог с Мара Белчева влязоха Камелия Кондова, автор на 9 стихосбирки, удостоена е с Националната литературна награда „Дора Габе“, голямата награда на националния конкурс “Петя Дубарова”, голямата награда на националния конкурс “Веселин Ханчев” (двукратно), първа награда на в. “Литературен глас” - Стара Загора, първа награда от националния конкурс “Петър Алипиев” (2003 год.) и др.; Ива Спиридонова - редактор в списание "Нова асоциална поезия", съосновател на издателство "Библиотека България", автор е на три стихосбирки, две от които - „Думите ми” и „От мен до другото безсмъртие“, номинирани за Националната литературна награда за поезия „Усин Керим”, 2018 и 2020 г.; Рада Асенова - автор на поетичната книга „Репортаж от седмото небе“ и Петя Цонева - доктор и доцент в областта на английската литература, автор на четири стихосбирки, лауреат на множество национални конкурси за поезия.  
 
Изображение - 12616Снимка: Община Севлиево  
 
Най-ранните литературни усилия на жени у нас се появяват в публичното пространство около средата на 19 век.
 
разказа библиотекарката от Градска библиотека Севлиево Ива Коркинова. Поезия, написана от жени, се появява малко по-късно, през 70-те години на 19 век.
 
През 1875. една българка (Карамфила Стефанова), живееща в Тулча, получила образование в Прага, предлага на mечатарското дружество "Промишление" в Цариград своя стихосбирка за отпечатване. Дружеството прочита писмото и ѝ отказва.
 
Първата книга, написана от жена, излиза през 1890 г. Това е стихосбирката "Българка" от Ирина Бачокирова, дъщеря на Бачо Киро Петров, омъжена за сина на Филип Тотю. Тя става свръзка между общностния-аз на възрожденските авторки и зараждащата се модерност за изразяване на лични чувства и стремежи, която ще се наложи през първото десетилетие на новия 20 век, със стихосбирките на Екатерина Ненчева, Мара Белчева и Дора Габе.
 
Най-ранните стихотворения на Мара Белчева са публикувани в периодичния печат през 1907.
 
Първата ѝ стихосбирка „На прага стъпки” излиза през 1918 г, за нея Боню Ангелов (1923) пише: „Мара Белчева е записана в литературната летопис на нашето време със сбирката На прага стъпки. Тя очарова с изяществото, простотата и най-изискана хармония в своите малки лирически песни, изящни, миниатюрни работици, извезани с деликатна женска ръка. Нейното поетично вдъхновение, женско по същина, има твърде тесна амплитуда: хубави, розови спомени из детството, кратковременни любовни пориви, тъги на самотата в живота, поплаки за загуба на мил човек, чиито стъпки отдавна са отзвучели на прага, както пее в една песен.”
 
В статия, посветена на Мара Белчева след смъртта ѝ (1937 г.) Христо Д. Бръзицов пише: „А Мара Белчева беше сама за себе си един голям поет, един от най-чистите, най-непосредствените, един от най-богатите с мисъл и чувство български поети. Нещо повече. Тя беше един от малкото човеци под стряхата на българската литература. И не само там, но и в целия ни живот. Мара Белчева беше един рядък човек, един от твърде малкото цветове на българското общество като ум, като образованост, като сърдце и като възпитание". 
 
Литературната вечер беше организирана от Община Севлиево, Дом на културата „Мара Белчева” и Градска библиотека Севлиево. А във фейсбук една от присъстващите дами написа: "Беше прекрасно организирано и проведено. Четенето на поезия от самите авторки беше час, отминал много бързо, защото беше музика от думи. Благодаря за насладата!". 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.