Търсене

Матеа, която дари косата си за перука на онкоболно дете и няма търпение да го направи отново е "Посланик на доброто"

Матеа, която дари косата си за перука на онкоболно дете и няма търпение да го направи отново е

Матеа е вдясно на снимката, с черния клин, снимка: Областна администрация Габрово

Жанета Кирчева, създател на „Добрини за Габрово“ и 10- годишната Матеа Рачкова бяха отличени в тазгодишното издание на наградите “Посланик на доброто“. Официалната церемония, организирана от Държавната агенция за закрила на детето, се проведе вчера в зала “Средец“ в столицата.

Матеа е дете, а вече взема сериозни решения, от които не отстъпва. През лятото на 2022 г. момичето се разделя с красивата си дълга коса. Решението не е спонтанно. Взето е преди три години - време, през което Матеа бавно и с постоянство отглежда косата си, знаейки, че целта е един ден да се раздели с нея. Решението да я дари за изработване на перука на онкоболно дете е взето и момичето нито за миг не отстъпва. Сега няма търпение косата ѝ пак да порасне, за да я дари отново.

Матеа е един от най-маките посланици на доброто, отличени от заместник-министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска.

Жанета Кирчева приема за своя мисия да помага всекидневно на семейства и деца в нужда. Акциите и кампаниите, които е организирала, са десетки. За приноса ѝ за обществото в града тя бе номинирана от Областна администрация- Габрово за отличието "посланик на доброто", а организаторите на наградите я наредиха сред останалите добротворци.

Изображение - 11761В деня на награждаването Жанета Кирчева провеждаше поредната благотворителна акция, затова отличието от нейно име получи Кристина Сидорова, снимка: Областна администрация Габрово  

В деня на награждаването Кирчева провеждаше поредната акция за подпомагане на терапевтичен център „Св. Илия“- благотворителен базар на мартеници, с който се набират средства за оборудване на преходното жилище към центъра. Наградата бе връчена от заместник-министър Наталия Ефремова на областния управител Кристина Сидорова.

„Жанета има три деца и четири внучета, но любовта ѝ е толкова голяма, че я споделя с познати и непознати, малки и големи, като връща надеждата, че добрините могат трайно да се настанят в ежедневието ни, а доброто е универсалният език, на който можем да общуваме с всички“, каза областният управител. Сидорова подари от името на Жанета Кирчева ръчно изработена мартеница на председателя на Държавна агенция закрила на детето Теодора Иванова. „Мартеницата е изработена от момичетата и момчетата в центъра “Св. Илия“. Тя има своите недостатъци, както и всеки един човек. Това е нейното послание- да се обичаме и приемаме несъвършени“, каза още областният управител.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!