Търсене

Мечката, която се разхождаше в Габрово, беше изведена безопасно далеч в планината

Мечката, която се разхождаше в Габрово, беше изведена безопасно далеч в планината

Кадър от измерванията и огледа на уловеното мече, снимка: WWF

Мечката, която бе забелязана многократно в покрайнините на Габрово през последните седмици, а кадри как се движи спокойно по габровските улици обиколиха социалните мрежи, вече е далеч и на безопасно място, информират от неправителствената организация WWF.

Животното, което беше скъсило опасно много дистанцията си с хората, беше упоено в рамките на спасителната акция и успешно беше преместено по-високо в планината. На този етап местоположението му се пази в тайна от съображения за сигурност, съобщават спасителите. 

В операцията освен членовете на отряда на WWF участва и представител на местното Ловно-рибарско дружество „Чардафон“, а от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ предоставиха ремарке за транспортиране на мечката, както и техника за улавянето ѝ.

За залавянето на мечката е използван капан тип “кълверт”, за който се знае, че е един от най-безопасните и хуманни видове капани. Представлява голяма конструкция с рампа и врата от едната страна, а вътре в него е инсталирана примамка. Когато мечката дръпне примамката, вратата автоматично се затваря. Големината на самата конструкция и бързината на затваряне свеждат до минимум шанса мечката да бъде наранена от вратата, уточняват от организацията.

След като специалистите упоили животното, последвал преглед и измервания на различни параметри: дължина и височина на тялото, ширина на лапите, дължина на опашката и състояние на зъбите. Данните са необходими, за да се установи общото физическо състояние на мечката и начина, по който се развива. Преди да бъде пуснато на новото място на врата на животното е поставен GPS нашийник, с който ще се следи неговото местополжение в бъдеще. Накрая на акцията мечката е транспортирана до новия си дом в Стара планина, далече от населени места.

„Мечките обитават огромни индивидуални територии и могат да изминават десетки километри на ден. При преместване обаче се появява факторът „стрес“, на който разчитаме, за да откаже животното да се приближава до населени места. Методът е често практикуван в чужбина. Надяваме се мечето да се адаптира успешно към новата си среда“, обяснява на страницата на WWF Александър Дуцов - старши експерт "Опазване на видовете" в природозащитната организация WWF.   

Експертите на WWF предупреждават, че през пролетта мечките са активни в търсенето на храна, а много населени места у нас са разположени в близост до райони, обитавани от мечки. Влияние оказва и размножителният период, който трае в момента – едрите мъжкари понякога проявяват агресия в търсенето на партньорка, което пък кара по-дребните мечоци и майките с малки мечета да странят от тях и да слизат в ниското, близо до населени места.

WWF призовава: не хранете мечките! Това е един от най-важните съвети, за да се избегнат конфликти между мечки и хора. Дивите животни лесно привикват към достъпна храна, но това може да им навреди, да ги направи опасни и дори да доведе до фатален край за тях.
 
WWF е една от водещите природозащитни организации в световен мащаб. Мисията й е да спре влошаването на околната среда на планетата, за да може в бъдеще хората да живеят в хармония с природата.
 
В България организацията работи от 2006 г., когато бе регистрирана неправителствената организация WWF България. 

Какво още да правим и какво в никакъв случай да не правим в случай на нежелана среща с мечка прочетете тук.
 
  •  
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!