Търсене

Михаил Йонков поиска от областния управител контрол върху законността при определяне на заплатите в Общинския съвет на Севлиево

Емилия Димитрова
Новите областни управители се очаква да станат ясни днес

Председателят на групата на "Продължаваме промяната - Димекротична България" в Общинския съвет на Севлиево Михаил Йонков е изпратил днес предложение до областния управител на Габрово, с което моли да бъде упражнен контрол върху законността при определяне възнагражденията на председателя и заместник-председателя в Общинския съвет на Севлиево.  

Йонков счита, че решението, с което в края на януари т.г. бяха гласувани промени в Правилника за работа на Общинския съвет и по-конкретно увеличение заплатите на председателя и за първи път в историята на Съвета двойно по-високо възнаграждение на заместник-председателя, са в нарушение на закона.

Липсват мотиви 

В подкрепа на искането си Михаил Йонков посочва, че липсват мотиви за промените в Правилника, като отчита, че формално такива има, но те "са изцяло абстрактни, бланкетни и алогични, което съдебната практика и правната доктрина приравнява на липса на такива". 

В подкрепа на това той цитира раздел трети от мотивите към предложението за по-високите заплати, в който се казва, че "изменението на правилника няма да е свързано с изразходването на допълнителни финансови средства от бюджета на Общината или Общинския съвет". 

"Не са нужни никакви правни или други специални послания, за да се разбере, че тези мотиви са нелогични. Няма как увеличаването на разходите по едно перо да не изисква разходването на допълнителни финансови средства", пише съветникът от ПП-ДБ. В допълнение той посочва, че не е направена съпоставка, било на ръст на инфлация или минималната работна заплата, с които да се сравни новото ниво на заплатите в Общинския съвет.  

По една минимална заплата си гласуваха общинските съветници на Севлиево - тук

"Незаконно е и увеличението на заплатата на заместник-председателя на Общинския съвет", посочва Михаил Йонков, като се позовава на Закона за местно самоуправление и местна администрация, който урежда само реда, по който Общинският съвет определя възнаграждението на председателя, но никъде не е разписано, че заместник-председателят се ползва с различен статут или привилегии от редовите общински съветници. 

Няма значение работното време

За липсата на законност в решението, с което общинските съветници промениха Правилника за работата си, "Севлиево онлайн" алармира веднага след заседанието, на което бяха гласувани новите текстове. 

Става въпрос за решението, с което председателят Явор Памукчиев получава три минимални заплати за страната - 2700 лв., а заместникът му Тодор Ганчев - 1.8 пъти минималната заплата, т.е. 1800 лв. Никъде в решението обаче не бе посочено за какво работно време са тези заплати, което е очевидно противоречие със Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА). В чл. 26, ал. 1 от този закон се казва: "Общинският съвет определя възнаграждението на председателя на Съвета в зависимост от определената продължителност на работното му време. Размерът на възнаграждението при намалено работно време се определя пропорционално на неговата продължителност". 

Има още един детайл - Общинският съвер в Севлиево работи последните два последователни мандата без заместник-председател. В предишни мандати такъв е имало, но той е получавал колкото колегите си. Какво налага точно Тодор Ганчев да се подписва под два пъти повече от останалите в Общинския съвет не е ясно. Освен ако това не е отплатата на ГЕРБ за лоялността и подкрепата, която им осигурява Ганчев в Общинския съвет. 

Областният управител има право да върне решение на Общинския съвет за ново разглеждане или прегласуване, когато бъде установено, че то противоречи на закон. Решенията на Общинския съвет могат да бъдат атакувани и в Административния съд от заинтересовани страни. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!