Търсене

Заплата без работно време: как се определят възнагражденията на свои хора в Общинския съвет на Севлиево

Емилия Димитрова
Заплата без работно време: как се определят възнагражденията на свои хора в Общинския съвет на Севлиево

Тодор Ганчев (в близък план) по време на клетвата във всичките си действия да се ръководи от интересите на гражданите

На 30 януари т.г. Общинският съвет в Севлиево гласува нови и по-високи заплати за общинските съветници и ръководството на Съвета. С решението председателят Явор Памукчиев получава три минимални заплати за страната - 2700 лв., а заместникът му Тодор Ганчев - 1.8 пъти минималната заплата, т.е. 1800 лв. Никъде в решението няма и дума срещу какво работно време се определят заплатите на двамата. 

Липсата на работно време, срещу което се определя заплатата на председателя е в явно противоречие със Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА). В чл. 26, ал. 1 от закона се казва: "Общинският съвет определя възнаграждението на председателя на Съвета в зависимост от определената продължителност на работното му време. Размерът на възнаграждението при намалено работно време се определя пропорционално на неговата продължителност". 

Какво се оказва в Севлиево? Двамата имат разписани заплати, но нямат работно време. За сравнение в Правилника за работа на Общинския съвет, по който се работеше в предишния мандат, изрично бе посочено, че заплатата на председателя при пълно работно време е 70% от тази на кмета. Този текст беше променен по-рано през седмицата и от него изпадна понятието работно време, за да остане само възнаграждение.  

Любопитно е още как е определена заплатата на заместник-председателя Тодор Ганчев. По време на гласуването й в пленарна зала никой не попита какви задължения повече от председателя ще има той, за да получава два пъти повече от редови общински съветник.

Изображение - 13203В правилника, който гласуваха в Общинския съвет в Севлиево няма и дума за работно време, само за заплата, скрийншот: "Севлиево онлайн"  

В правилника е записано, че заместник-председателят води заседанията на Съвета при отсъствие на председателя, но нищо повече. Той няма правомощия да поеме функциите на председателя при негово евентуално оттегляне или предсрочно прекратяване на пълномощията. В тези случаи Правилникът е категоричен:  "При предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на Общинския съвет, нов избор се произвежда веднага след обявяване на оставката или приемане на решението, или на следващото заседание.(чл.15, ал.4). 

Чл.16 от същия правилник гласи: "При предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, както и при обсъждане на дейността му, заседанието на съвета се председателства от съветник, избран от Общинския съвет". 

На фона на всичко това напълно логичен изглежда въпроса какво повече от редови съветник ще прави заместник-председателят, за да получава почти два пъти повече от колегите си? 

Дали става въпрос за закононарушение, тепърва трябва да установят юристите на областния управител, който има право да върне решение на Общинския съвет или спре изпълнението му.   

По-високите заплати на общинските съветници в Севлиево бяха приети с 23 гласа "за". Трима бяха против (Димитър Тонев, Михаил Йонков и Мехмед Данъджиев),  двама гласуваха "въздържал се" (Светлана Георгиева и Георги Георгиев). 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!