Министърът на отбраната отличи Румен Гатев с юбилеен медал

от Емилия Димитрова

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отличи Румен Гатев - ученик в СУ "Васил Левски", с юбилеен медал "100 години Първа Световна война" и сувенирна кама "Манлихер". Отличието се присъжда за активната военно-патриотична дейност на Румен Гатев, за разпространението и утвърждаването на българските войнски традиции и ценности, за отличното познаване на военната ни история, облекла и оръжия. 

Церемонията по награждаването на Румен Гатев се състоя на 29 ноември т.г. в Актовата зала на СУ "Васил Левски". Отличията на ученика връчи полковник Георги Петков - началник на Централното военно окръжие в присъствието на подполковник Милен Добрев - заместник-началник щаб на Централното военно окръжие, подполковник Кристиян Гранджан - началник на Военно окръжие, град Габрово, директори на средни училища в Севлиево и майката на Румен - Надежда Пенчева. Заповедта за награждаване от министъра на отбраната - г-н Каракачанов, прочете майор Георги Георгиев.

Кой е Румен Гатев? Най-общо - единайсетокласник, севлиевец, запален по историята, член на дружество "Традиция", рецитатор, а вече и автор на исторически книги. 

Румен Гатев като воевода, снимка "Севиево онлайн", юни 2018 г. 

Запознах се с Румен през юни 2018 г. на гроба на Стефан Пешев. Тогава той дойде облечен като воевода, а в свободен разговор сподели, че униформата сам си  сглобил. 

Същия месец Румен, тогава деветокласник, стана носител на първа награда за рецитация от националния ученически конкурс "Вазовата България". За участието в конкурса бе работил съвместно с преподавателката си по литература Таня Попова. Първата награда от "Вазовата България" му спечели рецитацията на "Опълченците на Шипка".  

Румен - лауреат на конкурса "Вазовата България", снимка: "Вазовата България"

През юни т.г. Румен, заедно с Борислав Маринов, също ученик в СУ "Васил Левски", написаха книгата "Катастрофалното наводнение в Севлиево през 1939 година", в която събраха снимки и разкази за голямото наводнение в Севлиево по случай 80 години от водната стихия, оставила десетки жертви и предизвикала катастрафални поражения. 

През септември т.г. отново Румен и Борислав представиха най-новия си исторически проект - фотоалбум с исторически изгледи на емблемата на Севлиево - паметника на Свободата в центъра на града. Двамата посветиха албума на навършващите се тази година 125 г. от построяването на паметника. 

Това, което не може да се преразкаже, но може да се изживее, когато слушаш как Румен Гатев рецитира, е че той всъщност рецитира със сърцето си. А то наистина трябва да се чуе. 

Честито отличие на Румен Гатев! 

 

 

 

Четири контейнера изгоряха днес заради изхвърлена жарава
Общество
Част от кръговото кръстовище до "Билла" е под вода
Общество
Вълкът в кошарата – кой ще контролира общинския дърводобив в Севлиево
Общество
Севлиевският Районен съд е с нов шеф – Станислав Цветков
Общество
За здравето - от най-доброто. Вече и в Севлиево
Общество
Глиган на пътя преобърна автомобил с двама пътници край Севлиево
Общество
Година по-късно Олег Сенцов получава лично наградата "Сахаров" за 2018 г.
Общество
Габровска област е на седмо място в страната по средна работна заплата
Общество
Общински съветник за първата си заплата: "Най-лесните пари, които съм изкарвал"
Общество
Министърът на отбраната отличи Румен Гатев с юбилеен медал
Общество
Заплатата на кмета на Севлиево е 2 904 лв.
Общество
Коледната добрина за някой в нужда на Мирослав Недялков
Общество
В принудителна ваканция са първокласниците на СУ "В. Левски"
Общество
Севлиевски и габровски съдии - срещу поведението на Гешев и Кирилов
Общество
С 10% по-висока такса смет за догодина, предлагат от Общината
Общество
Съдия Валерия Аврамова – с „Личен почетен знак първа степен - златен“
Общество