Министърът на отбраната отличи Румен Гатев с юбилеен медал

от Емилия Димитрова

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отличи Румен Гатев - ученик в СУ "Васил Левски", с юбилеен медал "100 години Първа Световна война" и сувенирна кама "Манлихер". Отличието се присъжда за активната военно-патриотична дейност на Румен Гатев, за разпространението и утвърждаването на българските войнски традиции и ценности, за отличното познаване на военната ни история, облекла и оръжия. 

Церемонията по награждаването на Румен Гатев се състоя на 29 ноември т.г. в Актовата зала на СУ "Васил Левски". Отличията на ученика връчи полковник Георги Петков - началник на Централното военно окръжие в присъствието на подполковник Милен Добрев - заместник-началник щаб на Централното военно окръжие, подполковник Кристиян Гранджан - началник на Военно окръжие, град Габрово, директори на средни училища в Севлиево и майката на Румен - Надежда Пенчева. Заповедта за награждаване от министъра на отбраната - г-н Каракачанов, прочете майор Георги Георгиев.

Кой е Румен Гатев? Най-общо - единайсетокласник, севлиевец, запален по историята, член на дружество "Традиция", рецитатор, а вече и автор на исторически книги. 

Румен Гатев като воевода, снимка "Севиево онлайн", юни 2018 г. 

Запознах се с Румен през юни 2018 г. на гроба на Стефан Пешев. Тогава той дойде облечен като воевода, а в свободен разговор сподели, че униформата сам си  сглобил. 

Същия месец Румен, тогава деветокласник, стана носител на първа награда за рецитация от националния ученически конкурс "Вазовата България". За участието в конкурса бе работил съвместно с преподавателката си по литература Таня Попова. Първата награда от "Вазовата България" му спечели рецитацията на "Опълченците на Шипка".  

Румен - лауреат на конкурса "Вазовата България", снимка: "Вазовата България"

През юни т.г. Румен, заедно с Борислав Маринов, също ученик в СУ "Васил Левски", написаха книгата "Катастрофалното наводнение в Севлиево през 1939 година", в която събраха снимки и разкази за голямото наводнение в Севлиево по случай 80 години от водната стихия, оставила десетки жертви и предизвикала катастрафални поражения. 

През септември т.г. отново Румен и Борислав представиха най-новия си исторически проект - фотоалбум с исторически изгледи на емблемата на Севлиево - паметника на Свободата в центъра на града. Двамата посветиха албума на навършващите се тази година 125 г. от построяването на паметника. 

Това, което не може да се преразкаже, но може да се изживее, когато слушаш как Румен Гатев рецитира, е че той всъщност рецитира със сърцето си. А то наистина трябва да се чуе. 

Честито отличие на Румен Гатев! 

 

 

 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество