Министърът на отбраната отличи Румен Гатев с юбилеен медал

от Емилия Димитрова

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отличи Румен Гатев - ученик в СУ "Васил Левски", с юбилеен медал "100 години Първа Световна война" и сувенирна кама "Манлихер". Отличието се присъжда за активната военно-патриотична дейност на Румен Гатев, за разпространението и утвърждаването на българските войнски традиции и ценности, за отличното познаване на военната ни история, облекла и оръжия. 

Церемонията по награждаването на Румен Гатев се състоя на 29 ноември т.г. в Актовата зала на СУ "Васил Левски". Отличията на ученика връчи полковник Георги Петков - началник на Централното военно окръжие в присъствието на подполковник Милен Добрев - заместник-началник щаб на Централното военно окръжие, подполковник Кристиян Гранджан - началник на Военно окръжие, град Габрово, директори на средни училища в Севлиево и майката на Румен - Надежда Пенчева. Заповедта за награждаване от министъра на отбраната - г-н Каракачанов, прочете майор Георги Георгиев.

Кой е Румен Гатев? Най-общо - единайсетокласник, севлиевец, запален по историята, член на дружество "Традиция", рецитатор, а вече и автор на исторически книги. 

Румен Гатев като воевода, снимка "Севиево онлайн", юни 2018 г. 

Запознах се с Румен през юни 2018 г. на гроба на Стефан Пешев. Тогава той дойде облечен като воевода, а в свободен разговор сподели, че униформата сам си  сглобил. 

Същия месец Румен, тогава деветокласник, стана носител на първа награда за рецитация от националния ученически конкурс "Вазовата България". За участието в конкурса бе работил съвместно с преподавателката си по литература Таня Попова. Първата награда от "Вазовата България" му спечели рецитацията на "Опълченците на Шипка".  

Румен - лауреат на конкурса "Вазовата България", снимка: "Вазовата България"

През юни т.г. Румен, заедно с Борислав Маринов, също ученик в СУ "Васил Левски", написаха книгата "Катастрофалното наводнение в Севлиево през 1939 година", в която събраха снимки и разкази за голямото наводнение в Севлиево по случай 80 години от водната стихия, оставила десетки жертви и предизвикала катастрафални поражения. 

През септември т.г. отново Румен и Борислав представиха най-новия си исторически проект - фотоалбум с исторически изгледи на емблемата на Севлиево - паметника на Свободата в центъра на града. Двамата посветиха албума на навършващите се тази година 125 г. от построяването на паметника. 

Това, което не може да се преразкаже, но може да се изживее, когато слушаш как Румен Гатев рецитира, е че той всъщност рецитира със сърцето си. А то наистина трябва да се чуе. 

Честито отличие на Румен Гатев! 

 

 

 

Внезапни проверки и контрол на границата срещу фалшивите болнични
Общество
Севлиево никога не е имал такъв бюджет - близо 36 млн. лв. за 2020 г.
Общество
Авария оставя села без вода на 21 януари т.г.
Общество
Да четем с децата си в събота - една инициатива на Библиотеката
Общество
Ученик от Севлиево е сред отличените в конкурса "Дърво с корен"
Общество
Мая Манолова учредява в Севлиево клон на Изправи се.БГ
Общество
Един 9-годишен боец има нужда от нас, за да спечели битка за живот
Общество
Управляващите в последните 30 г. трябва да се извинят на севлиевци
Общество
Д-р Пламен Данаилов заслужи купата за майстор на виното на 2019 г.
Общество
Превозвачи от Севлиево няма да спират да возят на 13 януари
Общество
Д-р Темистокъл Параскевов - първият зъболекар на Севлиево
Общество
Нов режим за регистрация на лични стопанства влиза в проект за закон
Общество
549 са поискали заверка Апостил от Областната администрация в Габрово
Общество
Симеон Спасов и тази година извади богоявленския кръст от р. Росица
Общество
Мая Манолова е в Габрово и Севлиево днес
Общество
Кола блъсна пресичаща жена на севлиевско кръстовище
Общество