Търсене

Мистериозно изчезна пътен знак в с. Млечево и камиони с тонове трупи тръгнаха необезпокоявани

Емилия Димитрова
Мистериозно изчезна пътен знак в с. Млечево и камиони с тонове трупи тръгнаха необезпокоявани

Мистериозното премахване на ограничителния знак, освободи товарните коли да извозват трупи по иначе забранения път, снимка: "Севлиево онлайн"

Пътен знак, ограничаващ движението на товарни автомобили над 7.5 тона, поставен в началото на пътя към махала Баева ливада в с. Млечево, севлиевска община, мистериозно изчезна преди седмици. През това време по пътя започна извозването на тонове дървени трупи, натоварени на тежкотоварни машини с товар много над 7.5 тона трупи. Знакът се появи отново, когато дървесината беше прибрана. В Община Севлиево нямат представа кой го е махнал, казаха оттам.

През октомври 2021 г. по искане на жители на махала Баева ливада в началото на пътя към селището е поставен знак, ограничаващ преминаването на товарни коли над 7.5 тона. Същите знаци в селото са поставени и към три други махали, а целта е да се запазят и без това разрушените пътища към тях.

Този към Баева ливаца, е ремонтиран основно преди двайсетина година, а през 2020 г. 

частично и изключително пестеливо, разбирай некачествено.

Тук-там бяха изкърпени по-дълбоките дупки, но ремонтът издържа едва няколко месеца и на следващата пролет не личеше, че е имало ремонтни дейности.

Изображение - 11089Ремонтираният път към махала Баева ливада, чийто ремонт не издържа дори до следващата пролет, снимка: "Севлиево онлайн"  

Това е и причината да се иска ограничаване на тежкотоварните камиони, натоварени с дървени трупи. Желанието на собствениците на къщи в махалата обаче се конфронтира с това на дърводобивните фирми да секат и извозват дървесината. Вариантите не са много. Районът е балкански и на практика пътят към Баева ливада е единственият, който може да осигури както движение на лекотоварните автомобили към частните къщи и вили, така и на тежкотоварните, които извозват дърводобива си.

Както обикновено става у нас,

инвеститорският интерес надделява над обществения

и в началото на лятото тази година неофициално се коментира, че знакът към Баева ливада ще бъде премахнат. Говори се, че за това настоявали от държавно ловно сторанство „Росица“, които имали сечища. Официално обаче нито дума. Дали действително е имало кореспонденция между Община Севлиево и ръководството на държавното стопанство, не е ясно. Факт е, че въпросът е обсъждан на заседание на една от постоянните комисии към Общинския съвет, но до внасянето му за в пленарна зала не се стигна. Не стана и необходимо, тъй като

през юли знакът, ограничаващ товарните коли към Баева ливада, изчезна.

Според кмета на Севлиево, към когото „Севлиево онлайн“ изпрати въпроси, за липсата му в Общината са уведомени от кметския наместник на селото. Отделен въпрос е защо след като е установена липсата на ограничителния знак, той не е върнат веднага на място. Едно от възможните обяснения е, че знакът е премахнат, за да може още същия месец тежкотоварни машини да извозват трупи по пътя, по който има забрана. Забрана обаче няма, ако няма знак.

И камионите тръгват.

„Севлиево онлайн“ установи, че само на 19 юли т.г. два камиона направиха по няколко курса с дървени трупи, въпреки че „габаритите на пътното платно и дебелината на асфалтовата настилка не са предвидени за движение на автомобили над 7.5 тона“, пише в отговор до „Севлиево онлайн“ кметът на община Севлиево Иван Иванов.

Изображение - 11091Ограничението е в сила за три други махали в с. Млечево, но там към момента няма сечища, снимка:  

След като и от Общината са наясно, че амортизиралият път, за чийто основен ремонт очевидно пари няма и никой не знае дали някога ще има, не е пригоден за движение на тежките машини, кой позволи те да возят тонове дървен материал и да досъсипят и малкото, останало от някогашния асфалт. Няма обяснение защо представителят на общината – кметския наместник на с. Млечево, който не може да не е видял или поне чул скърцащите под товара си камиони, не е реагирал по един или друг начин.

Липсата на реакция навежда на мисълта, че

съществува уговорка

знакът да липсва за времето, през което дърводобивната фирма от Троян, извози дървесината от сечището си. Да, това е предположение, но то изобщо не е лишено от основание.

Между другото от Община Севлиево са твърде лаконични в отговорите на изпратените им от медията въпроси. От институцията казаха, че знакът е поставен през октомври 2020 г., но не уточниха на какво основание. Не казаха и на какво основание е премахнат, но информират, че за липсата са уведомени от кметския наместник. Премахването на знака не е съгласувано, тъй като съгласуване не е необходимо, уточнява общинският кмет Иванов.

Изображение - 11090Пътят към махала Баева ливада - там, където имаше знак за ограничаване движение на тежкотоварни коли, през юли нямаше, снимка:  

В отговори на идентични въпроси до общинския съветник Димитър Тонев (Граждани за Севлиево) кметът Иванов е по-конкретен. На въпрос дали Община Севлиево счита за необходимо да уведоми фирмите, които извършват дърводобив в региона на с. Млечево, за наложените ограничения за движение на тежкотоварни коли, кметът отговаря, че Общината няма данни кои фирми извършват дърводобив в даден район и по кои пътища минават, когато дърводобивът се осъществува в държавни или частни гори.

Това, което общинският кмет казва обаче не е цялата истина.

В Общината наистина не може да знаят във всяко село кой сече и откъде извозва, но нали за това са кметовете и кметските наместници.  В едно село обикновено всичко се знае, още повече, че когато цял ден през селото вървят тежкотоварни коли, натоварени с трупи, няма начин да не се установи кой и какво количество извозва. Още повече, че информацията е публична през сайта на Изпълнителната агенция по горите и се проверява само по номера на автомобила. Точно така „Севлиево онлайн“ установи, че троянска фирма извозва за свои производствени нужди от с. Млечево, а директорът на дружеството имаше информация, че няма проблем да прибере дървесината, защото знакът, който го ограничавал за това, бил премахнат.

Твърде много съвпадения, въпроси и неясноти за един пътен знак. И ако на някой случаят се вижда маловажен, той би струвал десетки хиляди лева, ако трябва да се поправят щетите, нанесени на пътната инфраструктура от дърводобивните фирми. Отделен въпрос е, че пътните знаци са част от вертикалната сигнализация на пътищата и премахването им не може да става безконтролно, както в случая. Несериозно е и обяснението, че в Общината нямат обяснение кой е махнал ограничителния знак. Но и не уточняват дали са инициирали действия по установяване на извършителя.

След интереса към изчезването на знака обаче, той отново се появи на старото си място.  

 

  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.