МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Димитър Кенаров пред БиТиВи, екранна снимка

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните работи (МВР) да публикува незабавно абсолютно всички материали от проведената вътрешна проверка по ареста и побоя на журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителствен протест на 2 септември 2020 г., написаха в обръщение от Асоциацията.

В него се уточнява, че публикация във вестник „Сега“ от тази събота е осветлила, че проверката не е установила неправомерни действия на служители на МВР, довели до незаконен арест и нанесени телесни повреди на Кенаров. Открити били единствено нарушения при обработката на документите в МВР. 

Димитър Кенаров пише за американските издания Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, New York Times, и Virginia Quarterly Review. На 2 септември т.г. по време на поредния антиправителствен протест той е бил с противогаз, на който пише “Преса” и многократно е казал на полицаите, че е журналист. В момента на задържането си е снимал сблъсъка на жандармерията с протестиращите.

Към 22 ч. полицията започнала да разчиства Ларгото и Кенаров, който снимал, бил притиснат до стената на президентството, разказа той по-късно пред БиТиВи. "Крещях, че съм журналист. Хвърлиха ме на земята, камерата ми излетя встрани. Двама души стъпиха върху мен. Казах им, че се задушавам. Друг полицай започна да ме рита. Започнаха да ми извиват ръцете, за да ми сложат белезници. Часове наред стоях така". 

Кенаров е държан е в автомобил на МВР с други арестувани, след което е откаран в столично РПУ, откъдето е освободен, без да бъде издадена заповед за задържането му. Отказана му е адвокатска защита.

Още в началото на проверката АЕЖ-България изрази притеснения, че публични изказвания на главния секретар на МВР Ивайло Иванов съдържат внушения, които могат да повлияят на проверката.

Действията на служителите на МВР срещу Кенаров, а също така и срещу журналисти, предизвикаха сериозна реакция у нас и в чужбина. Казусът с Кенаров беше регистриран на платформата на Съвета на Европа за сигурност на журналистите. Редица международни организации също призоваха за задълбочено разследване, включително „Репортери без граници“, комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович, Комитетът за защита на журналистите и др.

За насилието и ареста на Димитър Кенаров е сезирана и прокуратурата, но за това какво се случва след подаването на сигнала също няма яснота.

Не на последно място АЕЖ-България изразява своето притеснение, че, макар да е бил сезиран с жалба от Кенаров, българският съд вече четвърти месец не се е произнесъл по същество за законността на задържането му, при положение че законът предвижда незабавно произнасяне по дела срещу полицейско задържане.

 

Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Няма санкционирани кметове в габровско заради нерегламентирани сметища
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
Три меморандума и едно споразумение – безкрайното пътуване на Севлиево към Китай
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество