На 14 юни отваря учебен център „Аристотел - учим и се забавляваме“

На 14 юни, вместо планираната дата 1 юли, отваря врати за първите си възпитаници учебен център „Аристотел – учим и се забавляваме“. Големият интерес към лятната занималня „изтеглил“ отварянето й с две седмици напред, а групите вече се пълнят.

Центърът отваря врати с пет групи – една встъпителна, за деца, които наесен ще бъдат първокласници и по една група за деца от 1, 2, 3 и 4 клас. Всяка група ще бъде с най-много 12 деца.

При най-малките от встъпителната група

ще преобладава забавлението, но няма да има само безгрижие и веселба. „Ще учим, но по развлекателен начин“, обяснява Алина Илчева, на която очите светват като заговори за идеите, които идват от преподавателите, зажаднели да предложат нови начини за уплътняване времето на децата.

С първокласниците ще работят двама учители.

Решението дошло, след като преподавателите споделили, че изминалата учебна година е била трудна за всички, но най-трудно е било на най-малките ученици. Затова редом с насладата от безгрижието и веселието, неизменна част от лятото, децата ще имат и занимания. Към всеки ще се подхожда индивидуално, в зависимост от трудностите, които детето е имало през учебната година.

Същото е и за по-големите, децата от 2, 3 и 4 клас. Освен игри и творчески занимания, които да ги научат да отприщват въображението си и да творят,

ще им се преподават емпирични знания, но по забавен начин.

В програмата има и един нов предмет - „Опознай света и родината“. В неговите рамки на децата ще се пускат филми за различни места от света и България, които ще им дадат познания, но и една по-различна възможността да пътуват, а освен това ще обогати общата им култура.

Усвояването на чужди езици е част от програмата.

В центъра ще се преподават английски и испански език, като уточнението и тук е, че това ще става по интересен и забавен начин – с песни, филмчета, игри.

Най-важната ни цел е децата да обикнат ученето и ще го постигнем като превърнем ученето в забавление. За да бъде един човек удовлетворен в своята професионална реализация  като възрастен е направен този  правилен избор назад във времето, който е съгласуван  с дарбите и интересите на всяко дете. Млади хора, които да обичат това, което правят, защото са били правилно насочени от  ранна училищна възраст- това е разковничето за едни щастливи, реализирани и успешни във всяка сфера личности.

В този център няма да звъни звънец. Но междучасия ще има.

А времето в него ще се дели между стаите вътре и близкия парк „Казармите“. Там децата ще имат часове на открито през лятото, ще играят, ще си организират състезания.   

Докато са вътре в центъра, децата ще имат свое индивидуално място в уютните и светли стаи, които няма да наричаме класни, тъй като това не е училище. Във всяка има място за плюшени играчки и настолни игри. А при влизане във всяка очите срещат тези на голямо плюшено мече, което сякаш казва „Здравей“. Дори възрастен, преминал през дълго обучение, сякаш се отпуска като види плюшения мечок, подпрян небрежно върху стената на стая в обучителен център. Излишно е дори да се коментира колко е приятно да си в такава обстановка.  

Пред дъската има килимче. „За да се чувстват децата като у дома си дори пред дъската“, обяснява Алина Илчева. Усещането, че са си у дома не е само за пред дъската. Вътре в центъра всяко дете ще бъде с домашни чехлички.

Кутия с лакомства стои на първия чин.

Оказва се, че не е почерпка за „Добре дошли“, а стимул, който всеки, престрашил се да излезе на дъската, ще получава. Това не е „подкуп“, а своеобразна премия, докато децата свикнат, че няма нищо страшно в желанието да се изявиш, намесва се на въпросителния поглед Алина.

Една от стаите е много по-малка от другите, но не и усещането за уют и спокойствие. Това е стаята, планирана за работа с деца, живели в чужбина, които не говорят добре български език, или говорят, но четат само печатни букви, или изобщо не четат на български. С тях ще работят двама преподаватели и ще им се отделя толкова внимание, колкото е необходимо, за да преодолеят неумението да пишат правилно на родния си език.

Ако децата поискат, може и да се хранят в центъра

За целта всеки чин ще бъде застлан с постелка. За най-малките са шарени, с емотикони. След като приключат с обяда, постелките ще се вземат и дезинфекцират.  

Храната може да бъде осигурена от учебния център – кетъринг от лицензирана да приготвя храна за деца фирма, но ако родителите предпочитат може да приготвят от вкъщи храната на децата си. Има възможност и да вземат децата за обяд вкъщи и да ги връщат в центъра. Решението за храненето е изцяло у родителите. Единственото правило, което ще се спазва докато траят противоепидемичните мерки е, че храната, приготвяна от фирма, ще бъде в съдове за еднократна употреба. Когато ограниченията паднат, за всяко дете ще има сет, с негови съдове и прибори.

Коридорът е замислен като пространство за игри

Там до дни ще бъдат поставени маси, на които децата спокойно ще могат да разпускат работейки с ръцете си, майсторейки нещо или просто да проявят творчество. Мястото е достатъчно просторно и никой няма да пречи на другия, ако иска да се вглъби в творческото си занимание. А може просто да играят на настолни игри.

На всеки две седмици ще се правят актуализации за напредъка на всяко дете.

Родителите ще могат да следят от дистанция какво прави детето им като се запознават периодично с изводите на учители и възпитатели. Ще има и родителски срещи, за да могат родителите да контактуват директно с преподавателите, но и извън планираните срещи радителите са добре дошли да споделят всичко, което се отнася до тяхното дете.

Записването в учебен център „Аристотел – учим и се забавляваме“ вече тече. От центъра държат преди да запишат детето си родителите лично да посетят мястото и се запознаят с условията, да разговарят с екипа и дори да отправят индивидуални изисквания, ако това се налага.

Макар, че лятото е сезонът на безгрижието, в учебен център „Аристотел – учим и се забавляваме“ ще се работи по план и през летните месеци. Защото, както казва създателката на центъра Алина Илчева „ние гледаме на лятната занималня като едно първо стъпало към системната подготовка на учениците, които най- вероятно ще продължат с нас и след започване на учебната година“. Алина е убедена, че само чрез системна подготовка може да се гарантират добри резултати занапред.

В лятната занималня децата ще бъдат от 8 до 17:30 ч. под ръководството и грижата на специалисти. Дори при игрите на открито с тях ще има не само възпитатели, които да ги придружават, а и учител по физическо възпитание, който да организира и разнообразява техните игри.

Записванията са за две седмици или за месец. Изборът е на родителите.

Ако всичко, което научихте за откриващия се в Севлиево учебен център ви е накарало да приемете, че това е мястото, където детето ви ще прекара осмислена лятна ваканция, ето координатите за връзка:

Адрес: гр. Севлиево, ул. „Стефан Пешев“ 64 (бившата “ Си банк”, срещу кафе „Европа“). Входът е от източната страна на сградата.
Телефон за контакт: 0877174118 Алина Илчева
Във Facebook - тук. 
Електронна  поща: aristotel.sevlievo@gmail.com

 

Рая Георгиева заслужено получи първа награда за рецитация на руски език
Образование
Дарение от 30 комплекта учебници получи ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров"
Образование
Отличиха най-добрите учители, директори и училища в страната
Образование
Инженери и педагози създадоха изпитна програма за професионална специалност
Образование
Големите ученици от габровска област засега няма да се връщат в клас
Образование
Кои ученици получиха стипендия на фондация Gene Haas
Образование
Кога големите ученици се връщат в клас, ето какво отговориха от МОН
Образование
WalkТogether“ е част от проект по Еразъм + с партньор ПГМЕТ в Севлиево
Образование
Окончателно: 5 дни ваканция за учениците преди втория срок
Образование
Над 4200 ученици се явиха на онлайн пробна матура по български език и литература
Образование
Със спестени пари училищата ще плащат допълни часове за наваксване на пропуски
Образование
По 160 лв. над заплатата за директори на училища заради тестването на малките ученици
Образование
Коледен базар и кът за родолюбие бележат Коледа в ДГ "Пролет"
Образование
Нова визия получи училищната библиотека на СУ "Васил Левски"
Образование
Всички ученици се връщат в клас от понеделник
Образование
Безплатна пробна матура организира издателство "Клет"
Образование