Търсене

На днешния ден през 1875 г. умира сподвижникът на Левски Матей Преображенски Миткалото

На днешния ден през 1875 г. умира сподвижникът на Левски Матей Преображенски Миткалото

Гробницата на Матей Преображенски с издигната статуя отпред, снимка: wikipedia

На днешния ден, през 1875 г. Отец Матей Преображенски, останал в народната памет като Миткалото (от миткам, скитам, б.р.) умира от ухобол в родното си Ново село, Великотърновско. Умира на 47 г. в построения с негови усилия Комитетски хан, без да дочака да види резултата от неуморните си усилия за свободата на България. На погребението му се събират много негови съмишленици от великотърновския край.

Отец Матей (Моно Петров Сеизмонов) е роден през октомври 1828 г. в село Ново село, Великотърновско. Има двама братя и една сестра, които умират в ранна възраст.

На деветгодишна възраст става чирак. Учи занаята терзийство в Дряновския манастир, а през 1846 г. постъпва като послушник в същия манастир. Две години по-късно е подстриган за монах в Преображенския манастир.

Скиталчествата му започват през 1851 г., когато за пръв път посещава манастирите в Света гора. След едногодишен престой се връща в родния си край, но през 1856 г. отново е в Атон, където остава до 1861 г. По време на престоя си там чете усърдно книгите в библиотеката. Проявява интерес към механиката и се опитва да построи пясъчна мелница на брега на Бяло море. 

Манастирските братя не са по нрава на Отец Матей с тяхното невежество и нечистоплътност, затова след разправия с тях напуска светата обител и избягва с лодка до остров Тасос. 

През 1862 г. оставя расото и постъпва в Първата българска легия. През следващата година предвожда малка чета, с която влиза в България, води сражение с османски отряд и побеждава. През 1863 г. се заема активно с обществена дейност, облича отново расото и започва да пътува из великотърновския край като книжар и проповедник, назначава селски учители, строи читалища, поставя теагрални пиеси, организира земеделски сдружения, издава собствени книги, пренася тайна поща.

През 1869 г. съпровожда Левски в обиколката му из великотърновско. След смъртта на Апостола през 1873 г. е един от хората, които не губят надежда и продължават организацията на освободителното движение.

източник: wikipedia

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!