Търсене
Избори за Народно събрание на 2 април 2023 г.

Надценките на търговците са на ръба на експлоатацията на потребителите

Предизборен щаб на БСП, публикува се съгласно договор
Надценките на търговците са на ръба на експлоатацията на потребителите

Драгомир Стойнев, водач на листата на БСП в Габрово, снимка: Предизборен щаб

„В градове от мащабите на Габрово, големите търговските вериги имат монополно положение, вероятни са и предпоставки за картелни споразумения. В същото време потребителите ги избират по навик, очаквайки промоции и по-ниски цени. Темите за цената и качеството на хранителните продукти е изключително чувствителна и в двата си компонента. Инфлацията и кризата създават голямо безпокойство у хората – какво ще могат да си позволят на масата. Качеството на хляба, млякото, млечните продукти, месото имат пряко отношение към здравето.“ Това каза Драгомир Стойнев, водач на листата на БСП за България в Габрово. Стойнев бе и икономически министър през 2013-2014 г.

„Разбира се, че трябва да има надценка, защото тя осигурява заплати, логистика, маркетинг, администрация. Разбира се, че печалбата е цел на всяка свободна стопанска инициатива. Въпросът е каква е надценката и дали тя не се превръща от мотиватор на развитие в експлоататор на потребителите, създаващ рискове от задълбочаване на бедността.“.

„В краткосрочен план  ние искаме таван на цените на основни стоки. Смятам, че е нужен и публичен Регистър на Договорите за доставки на търговците и производителите. В него няма да присъства чувствителна информация, но ще са ясни какви са надценките по веригата от производителя до потребителя“, смята Стойнев.

„Не знам кой какво обещава, но ако не започнем от сега мерки, които да засилят икономиката и да насърчат родното производство на плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти, няма как да искаме от производителите цена и качество. Но това е дългосрочна мярка и тя ще даде резултат след 5-10 години.“, каза Стойнев. Част от тези мерки трябва да включват и скъсяване на веригата на доставки и насърчаване от страна на държавата на кооперирането на български производители.

В регулацията на сектора е нужен много разум, решителност в краткосрочните мерки за овладяване на спекулата и стратегически политики за ръст на родното производство смята той.

„Големите търговски вериги имат лоби в Брюксел и понякога заобикалят решения на национално ниво“, подчерта Стойнев. Той припомни задължението което веригите поеха да открият регионални щандове преди 10 години и които премахнаха при следващото правителство. Стойнев даде и пример с предложението на БСП наименованието „български продукт“ и производните му да получават продукти, чиито основни суровини са с произход България. Ако то бе станало факт сега нямаше в българското кисело мляко да бъде използвана суровина на прах, внасяна от чужбина.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!