Находките на Хоталич от лято 2016 показват в Историческия музей

"Находките на Хоталич" - под това име в малката зала на Хаджистояновото училище е експонирана временна изложба.

През 2016 година археологическите проучвания бяха съсредоточени източно от църква №3 (по реда на откриването) т.нар. Източна  църква. Датировката на църквата и възникналия в последствие около нея некропол (гробище) е  от важно значение за периодизацията и строителната история на обекта.

През лятото на 2016 година бяха разкрити 20 християнски гроба. Всички погребани са били с висок социален статус. За това говори голямото старание и грижа към покойника. При всички са установени следи от ковчези, както и допълнително ограждане с камъни. Почти във всички гробове има  погребален инвентар, който е източник на информация за мъжкото и женско облекло през ХІІІ в.

Можем да кажем, че най-модерни по това време са били гривните от усукана дебела бронзова тел. Тези гривни са носени както от зрели жени, така и от съвсем малки деца. Техният брой е различен. Когато гривната е една, се слага на лявата ръка, ако са повече се разпределят равномерно на двете ръце. Момичетата на 10-12годишна възраст са носили нанизи от дребни разноцветни стъклени мъниста. Техният брой е по няколко хиляди. През този сезон бяха открити такива гердани от черни, зелени и сини мъниста.  

Освен тях жителите на Хоталич са носели и позлатени, сребърни и медни обици, позлатени гривни, масивни бронзови гривни с оцветяване в синьо, фибули (безопасни игли), пръстени.

По правило женските гробове винаги са по богати от мъжките. Независимо от това изминалият археологически сезон даде нови сведения за мъжкото облекло през Средните векове. Мъжете са ходели с ризи, които се закопчавали високо към врата. Закопчаването е ставало с три сферични копчета разположени плътно едно до друго и същите  такива само, че по-големи на ръкавите. Копчетата, открити на Хоталич, са сребърни. 

Интерес представляват и монетите слагани като гробен дар. Те могат да са както в ръката, така и до главата на покойника. При един от гробовете бяха намерени 9 монети наредени около тялото. Всички те са от т.нар. коруби и датират от средата на ХІІІв.

Една от уникалните находки на археологическия сезон е каменно кръстче. Изработено е от мек камък в кафяв цвят. На вертикалното му рамо има пробит отвор за окачване.

Всички тези находки, както и още интересни експонати, намерени миналото лято на Хоталич,  могат да се видят в Хаджистояновото училище.

 

написано от Исторически музей Севлиево

 

 

На 28 август отварят къщичката в края на града, дом на д-р Москов
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
Десет дни през септември в Севлиево не е имало вода през деня
Общество
Британски гражданин с 1.63 промила стана причина за катастрофа
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
Как за 20 години се научихме да не вярваме на обещания за водата
Общество
На опашка за подписка срещу безводието се редят в севлиевски села
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик
Общество
България отбелязва 112 години от обявяване на независимост
Общество
Обяваване на бедствено положение поискаха жители на безводни села
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество