НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна

От Националната агенция за приходите (НАП) са актуализирали указанията към своите служители относно запечатването на търговски обекти заради нередности, съобщават от там.

Според указанията липсата на реквизити в касовите бележки, липсата в обекта на паспорт на касовите апарати или проблеми във връзката при предаване на данни към НАП, няма да водят до незабавно запечатване на търговския обект. До крайната мярка ще се стига след изследване не само на конкретното констатирано при проверката нарушение, но и на цялостното данъчно поведение на дадения търговец, и само в случаите на доказана недобросъвестност.

В указанието на НАП се съдържат конкретни критерии, които да имат предвид служителите на данъчната администрация при преценката за т.нар. предварително изпълнение на запечатването на обекти и определяне на продължителността му. Сред тях са тежестта и евентуална повторност на извършеното нарушение, тип и големина на търговския обект, установена значителна разлика в касовата наличност и др.

Освен това, в акта, с който се запечатва даден обект, трябва изрично да са посочени конкретни мотиви за всеки отделен случай. До незабавно запечатване ще се стига, ако отлагането води до липса на въздействие на мярката, например при сезонна дейност, временна дейност (панаир, изложба, концерт) или при липса на фискално устройство в обекта. Основният довод за това е, че при предварително изпълнение следва да се търси баланс между държавния интерес и интереса на лицето, т.е. извършването на нарушения не следва да ощетява фискалната политика, но и мерките, които взима държавата, не следва във всеки случай да водят до спиране работата на проверяваното лице, уточняват от приходната агенция.

Промяната на указанието е в резултат на обществен дебат с участието на експертите на НАП и най-големите браншови организации в страната.

 

Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
Как 30 г. една фамилия пише история и създава традиции
Бизнес
„Еко Традекс Груп“ и „Инфрастроежи“ ще ремонтират 5.4 км от източния водопровод
Бизнес
Клиент на "Хелиос" от Силистра спечели автомобил Форд Фокус
Бизнес
До края на декември земеделците избират как да облагат доходите си
Бизнес
Започна данъчна кампания 2021 г.
Бизнес
Електронни касови бележки ще заместят хартиените
Бизнес
Късметлията на "Хелиос" днес си тръгна със спечеления автомобил
Бизнес
Благотворително: 32 500 лв. събра за Читалището „Севлиево 21 век“
Бизнес
Земеделските стопани могат да подават заявления за Ковид-подпомагане
Бизнес
Стартира 17-то издание на конкурса "Баня на годината"
Бизнес
Данъчната кампания 2021 г. започва на 11 януари
Бизнес
30 години по-късно: "Гален - фамилия" продължава традицията
Бизнес
Съдът задължи болницата да върне парите за 39 ортопедични операции
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
"Идеал Стандарт-Видима" през 2020 г. продължи инвестиционната си програма въпреки изпитанията
Бизнес