Търсене

НАП въвежда двойна защита при плащанията през виртуален ПОС

НАП въвежда двойна защита при плащанията през виртуален ПОС

снимка: pixabay

Национална агенция за приходите въвежда двуфакторната идентификация при потвърждаване на плащанията през виртуалният ПОС на агенцията.

Терминалът е една от най-често използваните електронни услуги на приходната агенция, особено в последните месеци на изолация. От създаването ѝ, по данни на приходната агенция, през него са извършени повече от 1,2 милиона транзакции за над половин милиард лева. От началото на тази година през виртуалния ПОС са платени повече от 50 млн. лв.

Подобряването на сигурността на плащанията онлайн е в изпълнение на действащата Директива за платежните услуги - PSD 2 за всички граждани от Европейския съюз. В нейно изпълнение от 30 март т.г. НАП предприема действия за преминаване към протокол EMV 3DS на своя виртуален ПОС терминал. Това ще доведе до промяна на страницата, през която се правят плащанията. 

Различен ще бъде и начинът на потвърждаване на транзакции при лица, плащащи с карти, които поддържат Mastercard IdentityCheck и Verified by Visa. Въведената двуфакторна идентификация включва освен познатата динамична парола, още една статична - 3D парола, която служи за потвърждение на онлайн плащанията. Тя се дава от обслужващата банка, издала картата. 

Новия интeрфейс на плащанията през виртуален ПОС терминал ще бъде видим на сайта на приходната агенция след 9 ч. на 30 март. На тази дата между 8.30 ч. и 9 часа са възможни затруднения при достъпа до електронните услуги на НАП.

Повече информация за двуфакторната идентификация, може да се получи от обслужващата банка, издател на картата, предупреждават от агенцията.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022