Търсене

Насимо представя новия си проект „Fine Graff Art“ на 28-ми септември в галерия „Видима“

Сава Христов, управител на галерия "Видима"
Насимо представя новия си проект „Fine Graff Art“ на 28-ми септември в галерия „Видима“

София, 22-23 юни, дебютно представяне на проекта FGA с всички участници в него, снимка: галерия "Видима"

Станислав Трифонов – Насимо, най-популярният у нас и световноизвестен уличен художник, ще представи пред публиката в Севлиево своя нов проект в колаборация с колеги художници за популяризиране на съвременно модерно изкуство и неговите създатели – FGA(Fine Graff Art).

Преведено буквално на български името означава „Изящно графити изкуство“, вдъхновено от симбиозата на тези два вида изкуство и обединява млади, талантливи и доказани в своята област съвременни творци, водени от близки философски и естетически принципи, където те имат възможността да разгръщат изкуството си без ограничения и цензура.

В платформа участват десет (към този момент) автори, лично избрани и поканени от Насимо. Техни живописни (и не само) творби ще бъдат представени в груповата изложба. Ето и авторите: Насимо (графити, стрийт арт, стенописи, живопис), Иван Шопов (музика, графика), Елисавета Ангелова (живопис), Николай Ангелов – Гари (живопис), Камен Бонев (живопис), Милен Балбузанов – Миленист (калиграфия, стрийт арт), Ганчо Ганчев – Гана (живопис, стенописи), Павел Калоянов – Епик (файн арт татуировки и живопис), Димитър Йотов (живопис, стенописи, илюстрации) и Светлозар Янков – Све (стенописи, живопис).

Кой е Станислав Трифонов - Насимо?

Български графити пионер. Роден е през 1979 г. в Търговище. Завършил е специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 2003 г., където се запознава с Гари и Камен и оттогава са добри приятели.

Насимо е един от най-активните и успешни стенописни художници в България и Югоизточна Европа, а негови творби се намират на три континента в близо 20 страни по света. Всеки българин се е срещал поне веднъж с негова творба, ако не на живо, разхождайки се по софийските улици, то със сигурност на снимка в интернет или някое списание. Най-известните му творби са обществено достояние, но не много хора знаят, че подобно на останалите художници, той също рисува на платно, а зад гърба си вече има седем самостоятелни изложби. През миналата година най-новите му творби бяха представени в „Нирвана“, може би най-престижната у нас частна галерия.

Стилът му е уникален и лесно разпознаваем. Визуално и технически съчетава бунтарското изразяване на уличното изкуство и фината деликатност на традиционната живопис. Философският му подход се свежда до търсене на универсални теми и послания, изконни и непреходни общочовешки ценности, които са над политически, национални или религиозни и ще останат актуални дори след нас.

Какво е FGA(Fine Graff Art)?

Организацията FGA, която Насимо основава по обща идея с колегите си и приятели Николай Ангелов - Гари, Елисавета Ангелова и Камен Бонев, е насочена едновременно в няколко направления, като комбинира най-високите постижения в дигиталната сфера с класическите форми за представяне на изкуство. Целта е да се създаде общност, която дава свобода за работа на творците, като в същото време да помага за тяхното популяризиране и развитие, да направи изкуството им достъпно за широката публика, без това да налага сваляне на нивото и компромис с качеството.

За постигането на тази цел е създадена он-лайн платформата www.finegraffart.com, където всеки може да се запознае отблизо с авторите и тяхното творчество, да закупи оригинална творба или с помощта на новите технологии да се сдобие на достъпна цена с висококачествена репродукция (жикле) подписана и сертифицирана от съответния художник. По този начин почитателите на даден артист не само придобиват ценно лимитирано авторско издание, но и подкрепят работата му морално и финансово. Практика, която е широко застъпена на запад от десетилетия, а у нас е все още тема табу.

Въпреки своята популярност и достъпност в интернет пространството, членовете на FGA осъзнават реалността на българската културна сцена и за тях е важно да се докоснат лично до своите фенове и да покажат на живо работата си. След успешното дебютно представяне на проекта в столицата, в края на юни тази година, желанието на групата е да достигне и до по-отдалечените точки на страната, за да запали искрата сред младите хора, да събуди интереса им към изобразителното изкуство и да разчупи статуквото в колекционерските среди. За нас от галерия „Видима“ е чест и удоволствие, че ще бъдем първата галерия в провинцията, която ще предостави сцена за изява на тези амбициозни и талантливи творци, като ги подкрепим в тяхната мисия за по-достъпно качествено изкуство.

В изложбата на FGA в галерия „Видима“ всеки от участниците в проекта ще представи свои оригинални произведения, специално за това събитие, а също така ще бъдат представени жиклета, печатни издания, албуми, стикери, тениски и други аксесоари - възможност за всеки да подкрепи художниците и да отнесе със себе си частица от тях.

Заповядайте, за да се срещнете с авторите и тяхното творчество, да получите автографи, да научите повече за тяхната мисия и начин на работа, за новите технологии и бъдещето на модерното изкуство! Поканата за събитието е отворена към всички граждани и гости на града.

Официално откриване – 28-ми септември – 18:00 ч., гр. Севлиево, ул. Васил Левски №3.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!