Търсене

Не 315 лв., а около 350 лв. за MWh се очаква да струва газът през септември

Окончателната цена ще стане ясна на 1 септември
Емилия Димитрова
КЕВР утвърди много по-висока цена на природния газ от очакваното

Снимка на Сергей Горбачев от Pixabay

Увеличението в цената на природния газ за месец септември няма да е 6%, както първоначално поискаха от "Булгаргаз", а ще е около 17 на сто, обяви изпълнителният директор на газовият доставчик Деница Златева след днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това означава, че вместо поисканите в началото на август от "Булгаргаз" 315 лв. за мегаватчас, цената ще се движи около 350 лв.

Не става въпрос за разминаване, уточни Златева. Причината за разликата между подадено заявление (заявлението е подадено на 11 август т.г.) и очаквано поскъпване е, че цените на международните пазари са нараснали допълнително със 17%. Въпреки това Златева прогнозира, че очакваното увеличение ще бъде в по-малък размер, тъй като на проведените на Газов Хъб „Балкан“ търгове тип аукциони са постигнати конкурентни цени за доставки на количества природен газ.

Ако може да се говори за добра новина, тя е че през октомври газът ще струва поне колкото през август, тъй като тогава се очаква пускането в експлоатация на интерконектора "България-Гърция", който ще доставя пълните количества по дългосрочния договор с Азербайджан. 

Окончателната цена за м. септември ще бъде утвърдена от регулатора, след като на 1 септември „Булгаргаз“ внесе актуални данни, формиращи цената на природния газ, отчитащи котировките на газа на международните пазари, актуалния валутен курс за месеца, както и финалните условия по договори за доставка с търговци на природен газ.  След като бъде анализирано от експертите на Комисията същия ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената за месец септември 2022 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!