Нито една паралелка в гимназиите засега няма да бъде закрита

от Емилия Димитрова

Нито една паралелка в област Габрово няма да бъде закрита след като днес стана ясно второто класиране на кандидат-гимназистите. В повечето паралелки има свободни места, на пръсти се броят училищата, почти изпълнили приема. 

Нито едно свободно място няма в паралелката "Природни науки" с немски език на СУ "Васил Левски" в Севлиево. Само две са свободните места за математическата паралелка с усилено изучаване на английски език и 15 са все още незаетите места за "Предприемачески профил". 

В ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" има четири свободни места за най-желаната специалност "Техник на компютърни системи", седем са свободните места за единствената тази година паралелка за дуално обучение, популярно като "учене чрез работа". В останалите две паралелки "Техник на електронна техника" и "Електротехник" има съответно 17 и 10 незаети места. 

В професионалната гимназия в с. Градница седем са свободните места за "Машинен техник" и 14 за "Техник на транспортна техника". 

Природоматематическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" (ПМГ) в Габрово и Националната априловска гимназия (НАГ) за поредна година са училищата в областта, в които се влиза с най-висок бал, сочи справка от Регионалното управление по образованието, след като днес станаха известни резултатите от първото класиране на кандидат-гимназистите.

Професионалната гимназия "Марин Попов" няма свободни места за половината паралелка "Експлоатация на автомобилния транспорт", три са свободните бройки за "Механизация на селското стопанство". Новата специалност "Трайни насъждения" засега е с 11 свободни места, от най-малко дванайсет. 

Природоматематическата гимназия в Габрово, където за поредна година се влиза с най-висок бал, почти е изпълнила приема си за новата учебна година. Там незаетите места са по едно, две в паралелка. Свободни места има в Националната априловска гимназия в Габрово, като най-много - девет, са за "Бизнес администрация". 

"Производство на хляб и хлебни изделия" и "Производство на мляко и млечни продукти" на Професионалната гимназия по туризъм в Габрово са двете паралелки, в които има най-много незаети места - по двайсет и едно.  

До 22 юли приетите на второ класиране трябва да се запишат. На следващия ден ще стане ясно колко още свободни места остават в средните училища на областта. Тогава започва да тече срокът за участие в третото класиране. 

  

Традициите в килийното, взаимно и съвременно училище представят в Габрово
Образование
Двама курсисти на ЦЕО "Видима" - с високи резултати на изпита IELTS
Образование
От ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" излязоха с обръщение към родителите
Образование
В областта няма родители, пожелали децата им да учат дистанционно
Образование
НМО открива изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”
Образование
Ученици и родители на поход, избраха да са далеч от социалните мрежи
Образование
Вицепрезидентът Илияна Йотова удари училищния звънец в с. Добромирка
Образование
„Севлиево 21 век“ откри кампанията за годишните ученически стипендии
Образование
Първокласниците в Севлиево тази година са с 39 повече от миналата
Образование
Онлайн часовете ще са от 20 до 40 минути, според класа на ученика
Образование
ПГМЕТ е одобрена за работа по програма „Заедно за всяко дете“
Образование
Десетте общински училища в община Севлиево посрещнаха 2 412 ученици
Образование
721 деца пътуват до училище или детска градина, една трета с обществен транспорт
Образование
Как се осигурява топла вода в училище, когато водата се доставя само с водоноски
Образование
Единайстите класове на СУ "Васил Левски" минават на онлайн обучение
Образование
На 15 септември в Севлиевско се подаряват туби с вода
Образование