Нито една паралелка в гимназиите засега няма да бъде закрита

от Емилия Димитрова

Нито една паралелка в област Габрово няма да бъде закрита след като днес стана ясно второто класиране на кандидат-гимназистите. В повечето паралелки има свободни места, на пръсти се броят училищата, почти изпълнили приема. 

Нито едно свободно място няма в паралелката "Природни науки" с немски език на СУ "Васил Левски" в Севлиево. Само две са свободните места за математическата паралелка с усилено изучаване на английски език и 15 са все още незаетите места за "Предприемачески профил". 

В ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" има четири свободни места за най-желаната специалност "Техник на компютърни системи", седем са свободните места за единствената тази година паралелка за дуално обучение, популярно като "учене чрез работа". В останалите две паралелки "Техник на електронна техника" и "Електротехник" има съответно 17 и 10 незаети места. 

В професионалната гимназия в с. Градница седем са свободните места за "Машинен техник" и 14 за "Техник на транспортна техника". 

Природоматематическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" (ПМГ) в Габрово и Националната априловска гимназия (НАГ) за поредна година са училищата в областта, в които се влиза с най-висок бал, сочи справка от Регионалното управление по образованието, след като днес станаха известни резултатите от първото класиране на кандидат-гимназистите.

Професионалната гимназия "Марин Попов" няма свободни места за половината паралелка "Експлоатация на автомобилния транспорт", три са свободните бройки за "Механизация на селското стопанство". Новата специалност "Трайни насъждения" засега е с 11 свободни места, от най-малко дванайсет. 

Природоматематическата гимназия в Габрово, където за поредна година се влиза с най-висок бал, почти е изпълнила приема си за новата учебна година. Там незаетите места са по едно, две в паралелка. Свободни места има в Националната априловска гимназия в Габрово, като най-много - девет, са за "Бизнес администрация". 

"Производство на хляб и хлебни изделия" и "Производство на мляко и млечни продукти" на Професионалната гимназия по туризъм в Габрово са двете паралелки, в които има най-много незаети места - по двайсет и едно.  

До 22 юли приетите на второ класиране трябва да се запишат. На следващия ден ще стане ясно колко още свободни места остават в средните училища на областта. Тогава започва да тече срокът за участие в третото класиране. 

  

Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
Нито една паралелка в гимназиите засега няма да бъде закрита
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
Излязоха резултатите от първото класиране за гимназиите
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
И за трето класиране останаха незаети места в гимназиите
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок
Образование
Лятна академия на "Заедно в час" вече и в област Габрово
Образование