Няма огнища на болестта африканска чума в област Габрово
Заседание на Областната епизоотична комисия за опасността от африканската чума по свинете, снимка: Областна администрация Габрово

Човек не може да се зарази със заразено месо, но то по закон е негодно

Започват съвместни проверки на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), МВР и местни власти на всички свиневъдни обекти в област Габрово. Това стана ясно вчера, 23 юли, след заседание на Областната епизоотична комисия.

Предстои да се поставят кошове за отпадъци от храни по туристически обекти и места за почивка. „Област Габрово е една от малкото области в Северна България, в която няма огнища на болестта африканска чума по свинете. Затова е от изключителна важност да се засилят мерките за превенция и безопасност и да продължат да се изпълняват предприетите до момента мерки“, заяви заместник областният управител Росен Цветков, като подчерта, че на този етап стремежа на властите в региона е да не позволят разпространение на вируса и последващи щети.

Огнищата на африканска чума по свинете в страната не са се увеличили много, каза доктор Петров от ОДБХ, но броят на засегнатите прасета драстично се увеличава. Той акцентира отново върху човешкия фактор в разпространението на болестта и мерките за биосигурност, които трябва да се спазват задължително. Засилва се и контрола от страна на МВР за нерегламентиран превоз на животни.

Заболяването беше определено като истинско бедствие от страна на д-р Георги Желев от Тракийския университет в Стара Загора, специалист в областта на епидемиологията, инфекциозните болести и превантивната медицина. Според него спазването на правилата за отглеждане на животни и мерките за превенция са от изключителна важност за овладяване на болестта, която се разпространява лавинообразно. В момента в 55 страни се борят с чумата по свинете, затова е важно хората да бъдат информирани за рисковете от нея и мерките за ограничаването й. „Човек не може да се зарази със заразено месо, но то по закон е негодно.“ – категорично заяви доктор Желев, който допълни още, че няма опасност заразено месо да попадне в магазините, защото преминава през сериозна проверка.

От комисията отново апелират за добросъвестност и повишена бдителност и най – вече се обръщат към собствениците на прасета от типа „заден двор“, които до момента са над 713 в областта.

Падна забраната за вендинг машини и топли витрини
Общество
Област Габрово е втора в страната по застаряващо население след Видин
Общество
От 9 май пада ограничението за посещения на Хоталич
Общество
Защо отсякоха здрав орех и къде е дървесината? Общината мълчи
Общество
Денислав Богданов завоюва първо място в конкурс за рецитатори
Общество
Честит празник на буквите, словото и творчеството!
Общество
Библиотеката отваря, върнатите книги под карантина за 72 часа
Общество
Новите заповеди на здравния министър не казват нищо ново
Общество
В Севлиево остават затворени басейните и площадките на открито
Общество
Председателят на НЧ "Развитие-1870" за 150 г. Читалище в Севлиево
Общество
Гражданите да не се поддават на тормоз от колекторските фирми
Общество
Габровец отишъл да си вади паспорт, докато е под карантина
Общество
Денят на Европа – 9 май: 70 години на европейска солидарност
Общество
Отварят галерии, музеи и библиотеки, в Севлиево - стъпка по стъпка
Общество
Поставена под карантина в Перущица, се прибрала в Габрово
Общество
Община Севлиево става малко по-прозрачна, за разлика от Габрово
Общество