Няма огнища на болестта африканска чума в област Габрово
Заседание на Областната епизоотична комисия за опасността от африканската чума по свинете, снимка: Областна администрация Габрово

Човек не може да се зарази със заразено месо, но то по закон е негодно

Започват съвместни проверки на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), МВР и местни власти на всички свиневъдни обекти в област Габрово. Това стана ясно вчера, 23 юли, след заседание на Областната епизоотична комисия.

Предстои да се поставят кошове за отпадъци от храни по туристически обекти и места за почивка. „Област Габрово е една от малкото области в Северна България, в която няма огнища на болестта африканска чума по свинете. Затова е от изключителна важност да се засилят мерките за превенция и безопасност и да продължат да се изпълняват предприетите до момента мерки“, заяви заместник областният управител Росен Цветков, като подчерта, че на този етап стремежа на властите в региона е да не позволят разпространение на вируса и последващи щети.

Огнищата на африканска чума по свинете в страната не са се увеличили много, каза доктор Петров от ОДБХ, но броят на засегнатите прасета драстично се увеличава. Той акцентира отново върху човешкия фактор в разпространението на болестта и мерките за биосигурност, които трябва да се спазват задължително. Засилва се и контрола от страна на МВР за нерегламентиран превоз на животни.

Заболяването беше определено като истинско бедствие от страна на д-р Георги Желев от Тракийския университет в Стара Загора, специалист в областта на епидемиологията, инфекциозните болести и превантивната медицина. Според него спазването на правилата за отглеждане на животни и мерките за превенция са от изключителна важност за овладяване на болестта, която се разпространява лавинообразно. В момента в 55 страни се борят с чумата по свинете, затова е важно хората да бъдат информирани за рисковете от нея и мерките за ограничаването й. „Човек не може да се зарази със заразено месо, но то по закон е негодно.“ – категорично заяви доктор Желев, който допълни още, че няма опасност заразено месо да попадне в магазините, защото преминава през сериозна проверка.

От комисията отново апелират за добросъвестност и повишена бдителност и най – вече се обръщат към собствениците на прасета от типа „заден двор“, които до момента са над 713 в областта.

14 октомври, Петковден - Ден на Севлиево
Общество
Сияна Ганчева спечели скутер от томболата на книжарница "М-Прес"
Общество
Богомил Петков е предложен за ръководството на Камарата на строителите
Общество
При инциденти по време на работа, двама са с опасност за живота
Общество
Медицински сестри от Севлиево протестират на 7 октомври в София
Общество
Отпадъци с неясен произход са се запалили край с. П. Славейков
Общество
Защо „Севлиево онлайн“ няма да отразява празниците на Севлиево
Общество
КНСБ провежда информационна кампания „Сивото убива“
Общество
Изложба по повод 100 г. от края на Първата световна война
Общество
Полиция и жандармерия ще охраняват Празниците на Севлиево
Общество
В Севлиево и в две села на общината ще се проведе анкета на НСИ
Общество
На 5 октомври 1180 ловци излизат на лов за дива свиня
Общество
Компостът - сместа, с която заедно можем да подобрим почвите
Общество
Мечка е била забелязана в двора на габровската математическа гимназия
Общество
Астрологично за танца паневритмия - беседа в книжарница "М-Прес"
Общество
Предизборно: обходен път на Севлиево, "АПИ уважи предложението"
Общество