Няма огнища на болестта африканска чума в област Габрово
Заседание на Областната епизоотична комисия за опасността от африканската чума по свинете, снимка: Областна администрация Габрово

Човек не може да се зарази със заразено месо, но то по закон е негодно

Започват съвместни проверки на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), МВР и местни власти на всички свиневъдни обекти в област Габрово. Това стана ясно вчера, 23 юли, след заседание на Областната епизоотична комисия.

Предстои да се поставят кошове за отпадъци от храни по туристически обекти и места за почивка. „Област Габрово е една от малкото области в Северна България, в която няма огнища на болестта африканска чума по свинете. Затова е от изключителна важност да се засилят мерките за превенция и безопасност и да продължат да се изпълняват предприетите до момента мерки“, заяви заместник областният управител Росен Цветков, като подчерта, че на този етап стремежа на властите в региона е да не позволят разпространение на вируса и последващи щети.

Огнищата на африканска чума по свинете в страната не са се увеличили много, каза доктор Петров от ОДБХ, но броят на засегнатите прасета драстично се увеличава. Той акцентира отново върху човешкия фактор в разпространението на болестта и мерките за биосигурност, които трябва да се спазват задължително. Засилва се и контрола от страна на МВР за нерегламентиран превоз на животни.

Заболяването беше определено като истинско бедствие от страна на д-р Георги Желев от Тракийския университет в Стара Загора, специалист в областта на епидемиологията, инфекциозните болести и превантивната медицина. Според него спазването на правилата за отглеждане на животни и мерките за превенция са от изключителна важност за овладяване на болестта, която се разпространява лавинообразно. В момента в 55 страни се борят с чумата по свинете, затова е важно хората да бъдат информирани за рисковете от нея и мерките за ограничаването й. „Човек не може да се зарази със заразено месо, но то по закон е негодно.“ – категорично заяви доктор Желев, който допълни още, че няма опасност заразено месо да попадне в магазините, защото преминава през сериозна проверка.

От комисията отново апелират за добросъвестност и повишена бдителност и най – вече се обръщат към собствениците на прасета от типа „заден двор“, които до момента са над 713 в областта.

За министър Танева убийството на прасета е "усвояване на месо"
Общество
Урок по история от Дарин Маджаров на връх Шипка
Общество
О, Шипка...На 24 август честваме Шипченската епопея
Общество
За предизборна кампания на гърба на чумата по свинете алармират в с. Г. Росица
Общество
Изложба показва строителите на паметника на връх Шипка
Общество
В област Габрово колели прасетата си мирно, защото разбирали проблема
Общество
Адвокати искат оценка на професионализма и етиката на номинирания за гл. прокурор
Общество
Горещ телефон за сигнали свързани с африканската чума по свинете
Общество
Богомил Петков се ангажира да завърши градежа на храм "Св. Петка"
Общество
Въвежда се санитарна зона около свинефермата на Чакала
Общество
АЕЖ следи действията на прокуратурата срещу журналисти
Общество
Пострадали на пътя, в два от случаите след алкохол
Общество
Мирянин моли Светия синод за мерки срещу игумена на Батошевския манастир
Общество
Идва ли краят на проблема със скитащите коне в балкана?
Общество
Започва умъртвяване на домашните прасета в община Севлиево
Общество
АПИ отчете като завършен ремонта на пътя Севлиево - с. Драгановци
Общество