Търсене

Област Габрово изпадна с една позиция надолу по средна работна заплата - от осмо на девето място

Севлиево онлайн
Георги и Мария са най-разпространените имена, следват Иван и Дим

Снимка на Brian Merrill от Pixabay

Област Габрово е на девето място в страната по средна брутна месечна работна заплата, сочат данни на Националния статистически институт. първите места се заемат от София (столица), София (област), Варна, Стара Загора, , Враца, Пловдив, Русе и Пазарджик.

Това е изпадане с една позиция надолу спрямо данните към март т.г., когато габровска област беше на осмо място по средна работна заплата. 

През второто тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата в област Габрово e 1 592 лв. и се увеличава спрямо първото тримесечие на 2023 г. с близо пет процента. За април месец е била 1 566 лв., за май - 1 587 лв., и за юни - 1 624 лева.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са: „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ и „Строителство“. През второто тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата нараства с 6.0% спрямо същия период на 2022 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Строителство“, „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2023 г. са „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения (3 188 лв.), "професионални дейности и научни изследвания“ (1 932 лева) и "производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ (1 860 лева).

Най-нископлатени са били наетите в администрацията (873 лева) и хотелиерския и ресторантьорски сектор (976 лева).

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.