Община Севлиево продава парцел за жилищна сграда, граждани са против
Парцелът, към който има инвеститорски интерес, а живеещи в комплекса искат там да има парк

от Емилия Димитрова

Да се продаде на публичен търг с явно наддаване общински парцел в ж.к. "Митко Палаузов" ще поиска Община Севлиево на насроченото за утре, 30 март 2021 г., заседание на Общинския съвет. Към имота има инвеститорски интерес, се казва в краткото обяснение на местната администрация.   

Същият парцел се оказа обект на гражданска подписка, с която близо 500 граждани искат на мястото да се изгради парк с кътове за отдих, разходка и детски игри. 

Имотът е малко над 5 дка и се намира в междублоково пространство между блокове с номера 20, 21, 22, 13, 11 и 12 и хотел "Инканто". "Желанието ни е в него да се изгради парк с пейки за отдих, алеи за разходка, велоалеи, детски катерушки и други съоръжения, озеленяване и всички прилежащи знаци и маркировки", пише в гражданската подписка. Лицето за връзка, посочено в нея, е Иван Драганов, който се свърза със "Севлиево онлайн". "Имам две деца - на три и пет години. Не искам да си помисля, че още малко като отраснат, няма къде да се събират с приятели", каза мъжът. Той и съседите му са категорични, че в един от най-бързо разстрастващите се жилищни комплекси на Севлиево трябва да има места за отдих и зелени площи, "за да не учим децата си в да карат колело в гаража". 

Подписката е внесена в Общината на 19 март т.г.. Малко преди това в комплекса се разбрало, че на празното място ще се строи жилищна кооперация. До днес по подписката няма движение, сочи справка в деловодната система на Община Севлиево. Нейното състояние е обозначено като "чакаща", а срокът за произнасяне по искането на гражданите е 1 април. 

Два дни по-рано обаче Общината внася въпросният имот на заседание на Общинския съвет, на което се очаква да бъде взето решение за продажбата му. Оценката е 174 хил. лв. без ДДС. 

"Севлиево онлайн" се свърза с потенциалния инвеститор, който има интерес към купуване на парцела. Той е Емил Симеонов и това няма да е първата му инвестиция в комплекса, в който има две построени сгради и супермаркет. Пред медията той не отрече, че иска да купи общинската земя, за да построи в нея жилищна сграда. "Искам хората да живеят добре, затова строя хубави сгради", каза той в отговор на интереса на медията, а зад гражданската подписка прозира действия на конкуренти. Последното няма да го спре да съдейства на жителите в комплекса да имат парк, ангажира се Симеонов. "Аз имам възможности, ще помогна за обособяването на парк, но не мисля, че за това са нужни 5 дка. Мястото встрани от това, което купувам, е достатъчно за парк в жилищен комплекс", категоричен е потенциалният инвеститор. 

Казусът, който изправя инвеститор и Община срещу граждани, е разгледан на заседание на постоянната комисия по териториално и селищно устройство. На него, според източници на "Севлиево онлайн", е станало ясно, че Общината най-вероятно няма да отстъпи от желанието да продаде имота. 

Сега на ход са общинските съветници, с чийто глас трябва да се скрепи сделката. Инвеститорският или граждански интерес ще надделее, предстои да стане ясно утре.

   

 

Когато благородната идея срещне подходящите хора се ражда...гора
Общество
В Габрово няма да забраняват алкохола по изборите
Общество
Тази година ще има фестивал "Семе българско", планиран е през май
Общество
За два дни над Севлиево се изля 39 литра на кв. м дъжд
Общество
България вече е на 112 място по свобода на медиите
Общество
ДЛС "Росица" и "Идеал Стандарт-Видима" залесяват 25 дка гола площ
Общество
Милчо Генжов e избран за окръжен прокурор на Габрово
Общество
Априлското въстание на север от Балкана представя музеят на Добрич
Общество
Със залесяване отбелязва Седмицата на гората "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Защо, с какво го заслужихме? Какво лошо направихме!?
Общество
Актьори се предизвикват със спорт в подкрепа на образованието
Общество
Доброволци засаждат 400 дръвчета край с. Сенник
Общество
"Или ще измрем всинца, или ще освободим България"
Общество
Нова платформа помага на гражданските и културните организации
Общество
Само неотложни дела от 1 април ще гледа Районен съд Севлиево
Общество
В Габрово се пази първия екземпляр от "Горски пътник" на Раковски
Общество