Търсене

Общинските съветници ще излязат с по 17 хил. лв. от мандата

Общинските съветници ще излязат с по 17 хил. лв. от мандата

от Емилия Димитрова

Малко под половин милион лева струват за четири години общинските съветници на Севлиево. Това са парите, изплатени за заплати, осигуровки и пътувания в чужбина. Справката е предоставена от Община Севлиево по реда на Закона за достъп до обществена информация и е към 5 август т.г.

За заплати

Почти 409 хил. лв. е сумата, изплатена на общинските съветници от мандат 2015-2019 за заплати. В нея влиза освен месечното възнаграждение на съветниците и задължителните осигуровки, които се начисляват съгласно Кодекса за социално осигуряване. Техният размер е близо  111 хил. лв.

От цифрите, поискани и предоставени по години от структурирането на този общински съвет, става ясно, че през четирите години от мандата съветниците са получавали различно възнаграждение. Съгласно Правилника за работата им, то е процент от средната брутна заплата в общинската администрация за съответния месец.

Изображение - 2863 Най-високо е заплащането за труда им през тази година – средно по 430 лв. месечно (справката е поискана в обща сума, б.ред.) През 2018 г. са получавали средномесечно по около 383 лв., през 2017 г. по 345 лв., през 2016 г. – по 314 лв. и в първата година от мандата – по 350 лв.

Двамата заместник-председатели Тодор Ганчев и Огнян Пешков не са получавали допълнително възнаграждение. За времето от ноември 2015 г. до юли 2019 г. са им изплатени общо 32 992. В тази цифра не влизат задължителните осигуровки.

След като е ясно, че заместник председателите получават колкото редовите съветници, от изплатеното на двамата се разбира, че всеки от общинските съветници на Севлиево ще излезе от мандата с почти 17 000 лв., тъй като общинският съвет все още не е разпуснат.

За същия период заплатата на председателя е 56 066 лв. Здравка Лалева е първият председател, назначен на пълен работен ден, а съгласно правилника за работа на общинския съвет заплата й се определя в размер на 70% от тази на кмета. Заплатата на кмета на Севлиево в началото на  мандата е 2200 лв., в края – 2640 лв. (одобрява се от общинския съвет, б.ред.)

Командировките

За задгранични командировки на общински съветници бюджетът на Севлиево е платил 63 172 лв. Най-много за пътуването до Ница миналата пролет, представено в поисканата справка като обмяна на опит. Престоят на Лазурния бряг на 23 съветници струва 20 585 лв. На всеки от отишлите до Ница са изплатени командировъчни, чиято обща цифра е 6300 лв., т.е. за очевидната екскурзия данъкоплатците са платили индиректно 26 882 лв.(цифрата е по-висока от представената по реда на ЗДОИ веднага след пътуването, за разминаването към момента „Севлиево онлайн“ няма обяснение, б.ред.)

Изображение - 2864

Единствената снимка, с която от Община Севлиево удостовериха, че са били на обмяната на опит в Ница, снимка: Община Севлиево

За една друга курортна дестинация, в Синая, Румъния, бюджетът е олекнал с 16 810 лв., от които 11 хил. лв. за пътни разходи и 5750 лв. дневни пари. Пътуването е от 2 до 4 юли 2016 г. и представено като посещение на кметство в гр. Синая. Предоставените разходи за него са различни от цифрата, която "Севлиево онлайн" получи за същото през 2017 г. отново в отговор на заявление по ЗДОИ, за което също към момента няма обяснение. 

Изображение - 2865

Така изглежда снимка на официалната делегация в Легионово, Полша. Тя е от личен профил във Фейсбук на един от участниците в делегацията, но бе изтрита минути, след като "Севлиево онлайн" я публикува  

Участието на Явор Памукчиев, Ердоан Узунов, Тодор Ганчев и Христофор Лалев в празниците на полския град Легионово през юни 2017 г. е обезпечено с 2 755 лв. от бюджета, плюс изплатените на четиримата командировъчни от общо 1095 лв. През май т.г. съветници от Севлиево също участваха в празниците на полския град, но кои точно, не е известно. Справката сочи, че за това пътуване са изплатени 3535 лв. (пътни и дневни, б.ред.)

Любимци за пътешествия

Явор Памукчиев и Ердоан Узунов определено са предпочитана компания за задгранични командировки. Двамата бяха единствените представители на общинския съвет, които придружаваха кмета Иван Иванов през ноември м.г. до Китай за подписване на поредния меморандум за сътрудничество. За пътуването им севлиевци бяха задължени с близо 2500 лв., на двамата са изплатени и общо 720 лв. ковандировъчни.

Изображение - 2866

Памукчиев и Узунов са предпочитана компания за задгранични пътувания, снимка: профил на Мария Габриел във Фейсбук

Памукчиев и Узунов бяха единствените представители на Общинския съвет, включени и в делегация от Община Севлиево за посещение на Европейския парламент в Брюксел през декември 2017 г. по повод десет години членство на България в Евросъюза. Посещението бе по покана на български евродепутати, а общите разходи за двамата възлизат на 3118 лв., според справката от Общината.

В два семинара на Асоциацията на председателите на общински съвети в България има севлиевско участие – през юни 2017 г. в Белгия и през ноември 2017 г. в Чехия. Дали председателят на общинския съвет единствен е пътувал, не е ясно. Разходите за белгийския семинар са 1790 лв., за този в Чехия – 1119 лв. В сумата влизат пътни и дневни.

Още две задгранични пътувания има с участие на общински съветници – до побратимения на Севлиево Бобруйск в Беларус през юни 2017 г. и до другия побратимен град – Валашке Мезиричи в Чехия, през юни 2019 г. Общият разход за двете е близо 2900 лв.

За купони нито стотинка

Обществена тайна е, че след всяко гласуване на бюджета за съответната година, общинският съвет се събира на банкет, заедно с ръководството на общинската администрация. Обществена тайна са и новогодишите купони на съветниците. „Севлиево онлайн“ изпрати въпрос до Общината дали от бюджета на община Севлиево са харчени пари за двете традиционни неформални събирания. Оттам отговориха, че Община Севлиево не обезпечава празненства и други вечери на общинския съвет.

На последната новогодишна вечер преди края на 2018 г. Община Севлиево спретна голям купон, на който присъстваха и управителите на общински дружества, някои със съпругите си. На същия купон бяха поканени и бивши общински съветници, но те са платили куверт. Източник на „Севлиево онлайн“, присъствал на вечерта, сподели, че на нея е имало „от пиле мляко“, а всичко извън куверта е било за сметка на Общината. Това естествено няма как да бъде проверено, така че се доверяваме на официалната справка, предоставена от Община Севлиево, според която от бюджета на Севлиево не се харчи за ядене и пиене на съветници.    

 

     

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!