Търсене

След пътуването до Франция: изразено намерение за взаимопомощ

След пътуването до Франция: изразено намерение за взаимопомощ

На осмия ден след завръщането от „работно посещение“ във Франция на 23 общински съветници, четирима заместник-кметове и секретаря на Община Севлиево, от администрацията публикуваха официална информация за визитата.

Текстът е от 17 реда и към него има една снимка.

На нея са част от членовете на делегацията. Почти е сигурно, че снимката е пред обществена сграда, тъй като най-отгоре се вижда надпис „Liberte, egalite, fraternite“ /б.ред. свобода, равенство, братство,  девизът на Френската революция, който стои върху обществените сгради във Франция/. Не е изключено да е пред община Рокбрюн-Кап-Мартен в Ница, където севлиевската делегация е имала среща, както става ясно от публикуваната информация, но това провокира въпроса защо на фотографията не са всички съветници, отсъства и един от заместник-кметовете.

Теми и акценти

„Развитието на икономиката, туризма, обществения ред и сигурност бяха сред основните теми на разговорите“, се казва в разпространеното от общинската администрация. И се уточнява, че делегацията е била „посрещната и приветствана от първия заместник-кмет и заместник-председател на общинския съвет Ришар Чокети“, който е представил „дейностите на администрацията и местния парламент“, а сред основните акценти са били „услугите за гражданите, законотворчеството, развитието на туризма и сигурността на населението“.

По време на тази единствена среща от тридневното „работно“ посещение, представителите на местната власт в община Севлиево са се запознали „с културно-историческото наследство на региона, организацията на туристическите маршрути, тяхното поддържане, съхраняване и развитие на инфраструктурата в сферата на туризма“. Обсъдени са били и „въпроси, свързани с обезпечаване сигурността на населението“. „Двете общини отчетоха намаляване на престъпността, благодарение на осигуреното видеонаблюдение на всички ключови точки“, отчитат от Община Севлиево.

Намерението не е ангажимент

„Поддържането и подобряването на инфраструктурата е друг приоритет и в двете общини, за което бяха коментирани новите възможности по програма Еразъм+“, информират още от администрацията. Каквото и да означава „друг приоритет“, тъй като за предишен в текста не се споменава.

А за липсата на конкретни ангажименти от френската страна говори финалът на публикуваната информация: „Срещата завърши с изразено намерение за взаимопомощ и сътрудничество, като в знак на приятелство делегацията подари на г-н Ришар Чокети картина – дело на севлиевски художник“.

„Изразено намерение за взаимопомощ“ е единственият резултат от четиридневната визита на севлиевската делегация. А това поставя въпроса дали тази единствена „работна“ среща, от която е публикувана само една снимка пред сградата на Общината в малкия луксозен курорт Рокбрюн-Кап-Мартен, действително се е състояла и защо не е онагледена поне с една фотография, на която да има и представител на домакините.

Прозрачно управление 

В интерес на прозрачното управление е от общинската администрация да направят някои уточнения: кога научиха, че няма да бъдат приети в Община Ница, както обявиха на 20 април т.г. чрез страницата на Общината; защо в това първо прессъобщение относно подготвяната визита в района на Френската ривиера се говори за работни срещи, а в съобщението, публикувано днес, се отчита една работна среща; защо в първото съобщение се казва, че ще има срещи с представители на изпълнителната и законодателна власт, а сега излиза, че срещата е била само с Ришар Чокети, който, според проверка в сайта на Община Рокбрюн-Кап-Мартен е един от 32-мата общински съветници на Общината и първи заместник на кмета. Между другото от същия сайт става ясно, че г-н Чокети работи в областта на водоподаването и канализацията. Дали представителите на местната власт имаха смелостта да споделят, че там, откъдето идват, по половин година няма вода и жителите на Севлиево са на воден режим.

На финала очакваме съветниците и представители на общинската администрация да отчетат разходите покрай „работното“ посещение на Лазурния бряг. Дължат го на гражданите на община Севлиево, от които след малко повече от година ще поискат отново управлението.

Емилия Димитрова

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!