Търсене
С 22 гласа "за", 4 "въздържал се" и трима негласували

Общинският съвет в Севлиево прие декларация срещу завода за горене на боклук край с. Върбовка

Емилия Димитрова
Общинският съвет в Севлиево прие декларация срещу завода за горене на боклук край с. Върбовка

Община Сухиндол също подкрепя протеста

Декларация против изграждането на инсталация за горене на отпадъци край павликенското село Върбовка прие вчера и Общинският съвет в Севлиево. Текстът й, предложен от Станимир Стойчев (БСП), подкрепиха 22 от 29 общински съветници. 

Декларацията бе приета по времето, когато пред Общината в Павликени вървеше пореден граждански протест, на който имаше граждани от всичките седем общини, които се надигнаха срещу инвестицията, зад която стои Румен Гайтански, известен с прозвището Вълка. Там бяха хора от Павликени, Сухиндол, Севлиево, Велико Търново, Горна Липница, Левски и Свищов.

Въпреки очевидно масовото неодобрение към бъдещия завод за горене на огромни количества боклук, не всички общински съветници в Севлиево подкрепиха декларацията. "Въздържал се" гласуваха тримата от ДПС и Владимир Тодоров, а Петинка Михайлова, Сюзан Садъкова и Явор Памукчиев не гласуваха. Нито един от седемте не обясни мотиви. 

Основният аргумент на вносителя на текста за декларация бе близостта на с. Върбовка до община Севлиево и обстоятелството, че както Севлиево, така и останалите съседни общини - Сухиндол, Летница и Левски, са земеделски райони, в които голяма част от населението се препитава с животновъдство и земеделие. Спрямо Севлиево имотите, върху които се планира да бъде реализирана инвестицията, отстоят на 14 км североизточно от с. Крамолин, на около 18 км северно от Младен и Добромирка, все села от община Севлиево, а общинският център е на 24 км. 

"За нуждите на инвестиционното предложение ще се ползва съществуваващата пътна инфраструктура, т.е. голяма част от достъпа до обекта ще е пътната мрежа, преминаваща през населени места в община Севлиево. Това значително ще увеличи тежкотоварния трафик, което ще създаде сериозен дискомфорт на населението от гледна точка на шум, прах и отработени газове от автомобилите", се казва в декларацията. 

"Възложителят ни уверява, че ще се ползва стандартизиран отпадък единствено и само с национален произход като предвижда всичките 53 на брой регионални системи за управление на отпадъците да са потенциални доставчици на модифицирано твърдо гориво. Регионално депо за отпадъци в Севлиево не е запознато с това предложение и не е поискано неговото съгласие, респективно не са запознати Община Севлиево и Общински съвет Севлиево", се казва в документа, който заключва, че бъдещата инвестиция ще нанесе сериозни поражения върху здравето и живота на хора и животни, както и щети върху екологията и земеделието в региона.  

Светла Георгиева, която е председател на инициативния комитет за събиране на подписи срещу инвестицията край с. Връбовка, заяви, че подкрепя декларацията, "защото вярвам, че всички гледаме в една посока". И макар последвалото гласуване да показа обратното, факт е, че само за една седмица в Севлиево са събрани близо 4 хил. подписа срещу завода за горене на боклук, а много бизнеси предоставиха обектите си за събиране на подписи. Христо Гунчев, член на инициативния комитет в Севлиево и председател на постоянната комисия "Екология и рационално използване на природните ресурси" в Общинския съвет, също обясни важността на гражданското недоволство и обяви, че подкрепя декларацията. 

В Павликени събраните подписи вече са 7800. 

С приемането на декларацията Общинският съвет задължи кмета на Севлиево да я предостави на директора на РИОСВ Велико Търново и министъра на околната среда. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!