Търсене

Окончателно: ЦИК обяви разпределението на мандатите, от Габрово депутати изпращат ГЕРБ, "Възраждане", ПП-ДБ и ДПС

Емилия Димитрова
Окончателно: ЦИК обяви разпределението на мандатите, от Габрово депутати изпращат ГЕРБ,

Централната избирателна комисия определи разпределението на мандатите по избирателни райони. Както "Севлиево онлайн" вече писа, от Габрово свои депутати изпращат ГЕРБ, "Възраждане", ПП-ДБ и ДПС. 

Тъй като никой в областта не изпреварва водачите на листи, то няма съмнение и в имената на депутатите - Томислав Дончев влиза в Парламента от ГЕРБ, Даниел Петров от "Възраждане", Явор Божанков от ПП-ДБ и Юсеин Вейселов от ДПС.

С това интригата около последните парламентарни избори приключва без изненади. Нито един от четиримата не е ново лице, т.е. партиите заложиха на сигурно. 

Вотът на 9 юни няма необходимата представителност, след като избирателната активност в област Габрово падна под 30 на сто - 29.21%. Това е рекордно нисък резултат спрямо всички досегашни избори, сочат окончателните данни от Районната избирателна комисия в Габрово.

В абсолютни числа избирателите, решили да отидат до секциите, са под 30 хиляди от над 100 000 имащи право. Това е с близо седем процента по-малко спрямо април 2023 г., когато гласуваха 36.6% от избирателите.

На фона на нежеланието на гражданите да отидат до урните, политиците нямат никакво основание да ликуват затова, че са избрани. Още повече, че всички партии отчитат отлив от гласове, като най-голяма е щетата за ПП-ДБ, които получиха с 4700 гласа по-малко от Габрово спрямо 2023 г. С малко над 3 хиляди гласа загуби от подкрепата си ГЕРБ, с почти хиляда гласа е по-нисък вота за "Възраждане". Единствено ДПС прибавя към подкрепата си 90 гласа, но си остава партията с най-ниска подкрепа - едва 1563 гласуваха за хората на Пеевски, в преобладаващата част избирателите им са от община Севлиево. 

Предстои президентът да насрочи първото заседание на новоизбрани парламент. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!