Търсене

Осем от девет фонда за втора пенсия са с отрицателна доходност

Започна данъчна кампания 2022

Снимка от Steve Buissinne, източник: Pixabay

Осем от деветте универсални фонда, където внасят за втора пенсия родените след 1959 г., не успяват да увеличат спестяванията ни за последните 24 месеца. Само един фонд е постигнал положителна доходност, при останалите резултатите стигат до минус 5,50%. Това показва статистика на Комисията за финансов надзор за периода 30 септември 2021 г. - 29 септември 2023 г., информира "Сега"

Сред големите фондове отрицателната доходност варира от минус 4,13% за най-големия фонд "Доверие" през минус 2,58 за "Съгласие", минус 3,18 за "Алианц България" и минус 4,40 за УПФ ОББ. С най-лоши резултати - споменатите вече минус 5,50%, управлява нетните си активи "ДСК-Родина", който благодарение на активното привличане на клиенти от други фондове напоследък стана втори по пазарен дял и брой осигурени, като измести "Алианц" на трето място. Така за пореден път се наблюдава най-голям прилив на нови клиенти към фонда с най-лоши резултати на пазара.

Положителна доходност е постигнал "ЦКБ-Сила", който е от по-малките фондове. Неговата доходност за изминалите 2 години е 1,42%.

Както обикновено, по-добре стоят нещата при доброволните фондове. От тях с положителна доходност са четири фонда, като при "ЦКБ-Сила" тя е 4,37%, при "Съгласие" 4,23%, при "Топлина" е 0,77%, а при ПОИ - 0,33%.

Още може да прочетете тук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.