Още един общински съветник е в несъвместимост и конфликт

от Емилия Димитрова

Пълномощията на още един общински съветник трябва да бъдат прекратени на същото основание, на което на 19 май т.г. това бе решено за съветника Боян Ботев. Трифон Трифонов от групата на ГЕРБ работи в нарушение на Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА), сочи проверка на „Севлиево онлайн“.

Съгласно чл. 34 ал. 5 т. 3 от ЗМСМА „общинският съветник не може да е едноличен търговец, съдружник, акционер, член на управителен, наздорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с Общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия“.

Изчистване на конфликт, но закъсняло

Справка в Търговския регистър сочи, че към 30 декември 2019 г. Трифон Трифонов е едноличен собственик и управител на дружество „Трифо-Н-1“. Дружеството е наемател на помещение, собственост на „Общински пазари“ ЕООД. Става въпрос за магазина за месо, който през лятото на миналата година бе разширен като обедини две помещения на „Общински пазари“.

На 30 декември 2019 г. Трифонов e прехвърлил собствеността на дружеството на съпругата си Ирена Трифонова. Предполага се, че прехвърлянето е станало заради очевидния конфликт на интереси и за да запази мястото си в Общинския съвет. Само че едномесечният срок, в който това е трябвало да се случи, е минал.

Справка от Търговския регистър, от която се вижда, че прехвърлянето на фирмата на Трифонов на съпругата му е станало на 30.12.2019 г. 

Законът за местно самоуправление и местна администрация указва, че „В едномесечен срок от обявяването на изборните резултати лице, което при избирането му за общински съветник заема длъжност по ал. 5 (има договор с Общината или с общинско дружество, б.ред.) подава молба за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия.“ Ако това не е сторено, пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно, пише в закона.

Това означава, че до 28 ноември Трифон Трифонов е трябвало да уведоми ОИК и председателя на Общинския съвет, че има действащ договор за наем с дружество, което е сто процента общинско и да напусне Общинския съвет. Същото направи д-р Огнян Пешков, който между другото също изтърва срока. Неговата молба за прекратяване на пълномощия е от 25 декември 2019 г., а напускането му е трябвало да стане до 28 ноември 2019 г. Пешков обаче още на 28 ноември 2019 г. декларира, че е в несъвместимост. Неясно е защо веднага, след като е декларирал това, не е подал молба за прекратяване на пълномощията като съветник, а е изчакал още един месец.  

Разминаването идва от непознаването

Неспазването на сроковете за изчистване на конфликт и несъвместимост по всяка вероятност идва от непознаването на закона. Не е изключено общинските съветници да броят едномесечния срок за обявяване на несъвместимост от 1 декември 2019 г. – датата, от която влязоха в сила промените в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. По подобни казуси вече има доста съдебна практика в цялата страна, тук ще цитираме решение на Административен съд Габрово от 29 януари т.г. по дело с идентични обсоятелства в Дряново.

Съдът е счел че „общинските съветници не могат да извличат ползи от договорни отношения с Общината и единственото, което законодателят е предвидил в този случай, е заявяване на желание да бъдат прекратени пълномощията им. Срокът това да бъде сторено е едномесечен и започва да тече от датата на обявявянето на изборните резултати“.

На 19 май т.г. Общинската избирателна комисия прекрати пълномощията на Боян Ботев ("Граждани за Севлиево"). До решението й се стигна след сигнал, подаден от ГЕРБ, подписан от кмета на Севлиево Иван Иванов, който е координатор на общинската структура на партията. 

Към 5 ч. тази сутрин за Габрово са обработени 7.30% от протоколите
Политика
ГЕРБ-СДС продължава да е първа политическа сила в област Габрово
Политика
Жена от Габрово се пробвала да гласува с личната карта на майка си
Политика
Машините в 10-та секция отказаха, чака се ЦИК да реши как продължава гласуването
Политика
Разликата между ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната в Габрово е под 800 гласа
Политика
Към 8.00 ч. РИК Габрово е обработила 14% протоколи на СИК
Политика
До 11.00 ч. гласуваха 8% от гласоподавателите в община Севлиево
Политика
Избирателната активност към 16.30 ч. в община Севлиево е 25.33%
Политика
Към 11 ч. избирателите на община Севлиево са най-слабо активни в областта
Политика
Как мандат за „Демократична България“ е несправедливост, но за ДПС - може
Политика
Какво казаха водачи на листи в Габрово на избирателите си след изборите
Политика
Наполовина повече гласове за Радев и в избирателен район Габрово
Политика
В община Севлиево днес право на глас имат 31 315 избиратели
Политика
Как избирателите в област Габрово гласуваха за президент и вицепрезидент
Политика
ГЕРБ, Продължаваме промяната, ДПС и "Възраждане" разпределят мандатите в Габрово
Политика
Манолова: Ще оставим ли турската държава да избере българския президент?
Политика