Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно

Половин година след пускането му в експлоатация, десет участъка с обща дължина 20 км от обходния път на Габрово предстои да бъдат укрепени с цел „дълготрайна устойчивост и безопасност на трасето“. Засега не е ясно колко ще струва това, тъй като технологичният проект, възложен от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) през юни м.г., още не е готов. Междувременно Европейската комисия закри процедурата срещу България за възстановяване на 11 млн. лв. заради забавяне в изпълнението на проекта „Обход на Габрово“. Това стана, след като от българска страна е изпратен Акт 16, удостоверяващ пълната експлоатация и разрешение за ползване на обходния път.

Ако се съди по стойността на обезопасените по спешност през лятото на миналата година 420 м крайпътни откоси вероятно предстоящото укрепване ще струва милиони левове. Тогава се оказа, че седмица след откриването на обекта, в който са инвестирани 93 млн. лв., по пътното трасе се свлича кал и скални маси. Причината беше в проливния дъжд, който министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова определи като непредвидено обстоятелство. И понеже бе непредвидено, глътна още 1.7 млн. лв. от парите на данъкоплатците, за да се направи пътя като хората.

Гордостта на пътното строителство

Обходният път на Габрово е с дължина 23 км. Движението по последните 12 км от него беше пуснато на 4 юни 2020 г. Според съобщение от пътната агенция отсечката е най-голямото изграждано досега у нас стоманобетоново мостово съоръжение с дължина 640 м и отвор 160 м, построено по метода „конзолно бетониране“. По тази технология се изграждат мостове с най-големи отвори, а в България този е третият такъв след виадукта на 48-ми км на автомагистрала „Хемус“ и виадукта на пътя Подкова – Маказа.

В новоизградената отсечка от обхода на Габрово е и тунелът под Бакойския баир, строен по нов метод. Съоръжението е с една тръба с две ленти за движение, две водещи ивици и тротоари, със системи за безопасност като вентилация, светлинна сигнализация, пожароизвестяване, видеонаблюдение и диспечерски пункт.

Освен тунела и мостовото съоръжение има и още два пътни възела и три по-малки моста, които свързват обходният път на Габрово с центъра на града.

Целия текст е достъпен тук. 

Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Детските градини и началните училища отварят на 4 януари
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
ЕРП Север преустановява планираните прекъсвания на ток по празниците
Общество