От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021

Във връзка с предстоящото преброяване през 2021 г. на населението и жилищния фонд в периода от 10 юли до 10 септември 2020 г. предстои предварителен обход за актуализиране на наличната и събиране на липсващата информация за жилищните сгради и адресите. Целта е райониране на територията на страната на контролни райони и преброителни участъци и съставяне въз основа на това на преброителните списъци, с които се определя обхвата на работата на преброителите и контрольорите. 

С реализирането на предварителния обход ще се осигури цифрова информация за местоположението на всички обекти на преброяването в райони, в които липсва приета цифрова кадастрална карта и ще се осигури актуална и коректна адресна информация за единиците, обект на преброяването.

Предварителният обход се провежда и с оглед на задълженията на държавите членки на ЕС да осигурят информация за населението и жилищния фонд геокодирана към координатна мрежа от 1 km2, съгласно Регламент (ЕС) 2018/1799 на Комисията.

Единици на наблюдение по време на предварителния обход са всички обекти, които временно или постоянно се обитават от лица или които потенциално ще бъдат годни за обитаване към момента на преброяването (0,00 ч. на 22 януари 2021 г.)

Събирането и актуализирането на информацията ще се извършва от регистратори. Тяхната работа включва проверка и потвърждаване на съществуващата информация; редактиране на съществуващата информация; събиране на нова информация. Информацията се събира с мобилни устройства на терен или през десктоп приложение от стационарен компютър. Регистраторите нямат право да събират от самите лица (граждани) информация за тях, техните домакинства или техните имоти!

Резултатите от този обход са изключително важни не само за бъдещата работа на Националният статистически институт, но и на общините, които ще имат достъп до системата и ще могат да актуализират и ползват наличната в нея информация, информират от областната преброителна комисия. 

Информацията ще подпомогне част от изследванията на Националния статистически институт, в които общините са респонденти и ежегодно подават данни. Въз основа на събраната информация ще могат да се произвеждат разнообразни анализи като оценка на риска от бедствия, покритие, достъп и планиране на различни услуги, предоставяни от местните власти.

 

ЕРП Север преустановява планираните прекъсвания на ток по празниците
Общество
Детските градини и началните училища отварят на 4 януари
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
АЕЖ поиска санкции за Александър Йорданов заради обиди срещу журналист
Общество
До края на декември ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество