Търсене

От днес до 23 юни - безплатни прегледи за туберкулоза, за Габрово в болницата, известна като Парахода и ДКЦ-2

Севлиево онлайн
От днес до 23 юни - безплатни прегледи за туберкулоза, за Габрово в болницата, известна като Парахода и ДКЦ-2

Снимка: istockphoto.com

На 19 юни 2023 г за  втори път през тази година ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната. Прегледите са част от кампанията „Седмица на отворените врати”, която се организира в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерството на здравеопазването, чиято цел е намаляване заболеваемостта от туберкулоза в страната.

Инициативата се осъществява съвместно с Регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза, както и неправителствени организации. 

По време на седмицата на отворените врати ще се извършват консултации, скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, а на съмнителните за туберкулоза лица ще се назначават прегледи и допълнителни изследвания. 

Кампанията ще се проведе в Специализираната болница за лечение на белодробни болести в Габрово, по-известна като Парахода, всеки делничен ден от 8.00-13.00 часа в специално обособен за целта кабинет на партерния етаж. 

Второто място, което е част от скрининговата кампания е Диспансерен кабинет във Втора поликлиника (ДКЦ 2), Северна промишлена зона в дните понеделник, сряда и петък от 8 - до 12 ч., а във вторник и четвъртък - от 13 - до 17 ч.

В резултат на изпълнението на  Националните програми за превенция и контрол на туберкулоза в България e налице тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза - от 26.6 на 100 хил. население през 2012 г. до 14.8 на 100 хил. през 2022 г. (по предварителни данни от Министерството на здравеопазването).

Туберкулозата е хронично заболяване, което в 90 на сто от случаите засяга дихателните органи. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремна кухина, кости и стави, уро-генитална система и др.).

Туберкулозата може да бъде открита по три начина: чрез изследване на храчка, чрез кожна проба на Манту или рентгеново изследване. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.

Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.