Търсене

От днес влиза в сила почти пълна забрана за реклама на хазарт в България

От днес влиза в сила почти пълна забрана за реклама на хазарт в България

Забраната за реклама на хазарт изключва игрите на Българския спортен тотализатор, снимка: Pixabay

От днес на телевизиите и радиата не е разрешено да излъчват каквито и да е клипове за залагания. Вестниците и интернет сайтовете също не трябва да публикуват карета и банери, подтикващи към залагания и хазарни игри. Ограниченията не се отнасят единствено за държавния спортен тотализатор.  

През тази седмица промените в Закона за хазарта бяха обнародвани в „Държавен вестник“, а президентът не наложи вето, с което забраната за раклема на хазартни игри вече е в сила. 

Рекламата на хазарт се забранява и на обществени места, включително на фасади на сгради и върху имущество– държавна и общинска собственост. Изключение ще са единствено фасадите на казината и другите обекти, които имат лиценз да организират хазартни игри. Имената и логата на операторите ще могат да се поставят и върху билбордове. Върху паната е забранено да се качват каквито и да е цифри с цел да не се обявяват т. нар. бонуси, с които се привличат играчи. Освен това билбордовете не трябва да са на разстояние по-малко от 300 метра от училища, детски градини, университети, студентски общежития. Новите разпоредби предвиждат поне 10% от площта на рекламата да е заета от надписи, предупреждаващи, че хазартът води до зависимост.

Реклама се допуска и върху спортна екипировка, спортни съоръжения, спортни зали, стадиони и басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове и сдружения и организации. 

Съветът за електронни медии ще следи дали се спазват новите рекламни правила, като при констатирани нарушения той ще трябва да сезира Националната агенция за приходите, а тя да налага санкции. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!