Отбелязваме 150 години от рождението на Мара Белчева

Тази седмица Севлиево отбелязва 150 г. от рождението на поетесата Мара Белчева, родена на 8 септември 1878 г. С изложба, подредена от Исторически музей Севлиево и обявяване наградите в Националния конкурс за поезия, обявен от Община Севлиево, на 12 септември градът ще почете именитата севлиевка.

Мара Белчева е родена в семейството на Хаджи Ангел Иванов - един от будните умове на своето време. Роден е в Асеновградско около 1809 г., но млад се преселил в Севлиево, задомил се тук и останал в паметтта на хората като патриот, общественик и народен будител. 

Съпругата на Хаджи Ангел и баба на Мара Белчева е от богатото и уважавано севлиевско семейство Радкови. Родоначалникът дядо Радко Минюв Иванчов, прадядо на поетесата, е сред най-богатите и родолюбиви българи от началото и първата четвърт на 19 в. 

По време на зверското потушаване на Априлското въстание в севлиевския край настъпило голямо сътресение в семейството:"...скръбта срази дядо, когато и тримата му сина Иванчо, Сава и Тодор затварят като "баш комити"...Баща ми с голям откуп освободи себе си и другите си двама братя". 

Чичото на Мара Белчева Сава Хаджиангелов е секретар на севлиевския революционен комитет, загинал по време на Освобождението на града, посечен и изгорен от оттеглящите се башибозуци, "защото посмял да се защитава и да стреля по тях". 

Малката Мария, или Молка, както й казвали галено, прекарала детството и ранната си младост в родния град. Учила в Хаджистояновото училище в Севлиево, а сетне завършила пети клас в гимназия в Търново, откъдето е родом майка й Параскева Хаджиставрева. През 1881 г. Мара заминава за Виена, където завършва частен висш девически институт. 

През 1883 г. баща й умира. Две години по-късно Мара Хаджиангелова се завръща от Виена и става учителка по Закон Божи и Педагогика в Русе. По-късно се премества в София, където става милосърдна сестра и учителства за кратко. 

На 1 юни 1886 г. се сгодява с Христо Белчев, завършил финанси в Париж, който по това време е висш чиновник, а през 1890 г. е назначен за министър на финансите в правителството на Стамболов. Съдбата е жестока към младото семейство - през 1891 г. Белчев загива в атентат. Най-разпространената и вероятна версия за смъртта му е, че е убит по грешка, като целта на покушението е бил министър-председателят. 

След дългия траур, в който се потомипа след смъртта на съпруга си, князът поканил Мара Белчева за придворна дама на майка му княгиня Клементина. Фердинанд й определил и голяма за времето си заплата и задължението да се занимава с възпитанието на двамата принца и двете принцеси. Заради благоразположението на княза името й било замесвано в сплетни и скандални истории, което по-късно станало причина тя да се оттегли от дворцовия живот. 

През 1903 г. среща Пенчо Славейков, с когото се познават от деца - баща му Петко Славейков е бил учител в Хаджистояновото училище в Севлиево. Окуражена от Славейков Мара започва да пише поезия, сътрудничи на списание "Мисъл", прави и преводи. Смъртта на Славейков е пореден обрат в живота й и поетесата отново потъва в скръб. 

Умира на 16 септември 1937 г. 

Пиеса за малки и възрастни представи премиерно детския театър
Култура
Трио ,АДИ - победител в "Еvergreeen fest Sofia 2019”
Култура
За Тодор Тодоров, или когато рисуваните слънца топлят
Култура
Георги Тошев представя "Години любов" в Габрово
Култура
Три певици, три награди от "С песен да възродим доброто“
Култура
Ситно се хоро виеше...та до зори
Култура
„Дом Витгенщайн“ във Виена представя арт център „Видима“
Култура
Истинската история на един клошар в "Истории от варела"
Култура
Демонстрират как се прави кашкавал и сапун - на "Семе българско"
Култура
С Масленица лошото отстъпи на доброто
Култура
„Докоснати от градините“ с Игната Василева в галерия "Видима"
Култура
Кремена и Стелиян получиха отличия на името на Дечко Узунов
Култура
Жени художнички от Севлиево представя Градската галерия
Култура
Детски литературен конкурс обяви Градската библиотека
Култура
Севлиевски художници "подредиха" традиционния пролетен салон
Култура
Деца от арт център "Видима" са отличени за свои рисунки
Култура