Търсене

Отдава се под наем на ВиК Габрово част от имуществото на ВиК „Бяла“

Отдава се под наем на ВиК Габрово част от имуществото на ВиК „Бя

снимка: pixabay

В понеделник, на 26 ноември 2018 г., председателят на общинския съвет в Севлиево Здравка Лалева е поканила съветниците на работна среща по повод присъединяването на ВиК „Бяла“ Севлиево към ВиК Габрово, научи "Севлиево онлайн". 

На срещата ще бъдат представени набор от документи, осигуряващи прехвърлянето – рамково споразумение между двете ВиК дружества, което определя действията на всяко от тях по процеса на прехвърляне от единия към другия оператор и сроковете за това, както и договори, с които се прехвърлят на габровското ВиК автомобили, машини и недвижими имоти, собственост на „Бяла“ ЕООД. Ето какво става ясно от документацията по прехвърлянето.

Съгласно рамковото споразумение между двете страни

ВиК „Бяла“ ЕООД се задължава да отпише всички публични активи от баланса си

и да предостави на бъдещия ВиК оператор копие от приемно-предавателния протокол за обратно предаване на публичните активи. До 31 декември 2018 г. на ВиК Габрово ще бъде предадена и цялата архивна документация на „Бяла“ ЕООД, която включва досиетата за изпълнени проекти, включително ВиК мрежи, помпени станции, канално-помпени станции и други ВиК съоръжения, документите за изпълнени проекти и чертежите към тях с нанесени трасета на водопроводите, информационни карти на помпените станции, канално-помпени станции, пречиствателни станции за отпадни води и за питейни води, включително скица на имота. ВиК Габрово ще получи още всички документи по издаването и преиздаването на разрешителни по Закона за водите, заповедите за учредяване на санитарно-охранителни зони, хидрогеографските доклади за водоизточници и проектите на зоните за водохващания.

Немалка част от активите на севлиевското ВиК ще се ползват от габровското

по силата на договори за отдаване под наем,

като наемната цена е определена от независим оценител през октомври т.г. Всички договори за наем са сключени чрез директно възлагане, на основание Закона за обществените поръчки, се уточнява в споразумението между двете дружества.

ВиК Габрово ще наеме за една година част от автомобилите на „Бяла“. Съгласно приложение към рамкото споразумение ще бъдат отдадени под наем леки автомобили УАЗ, Форд Торнео Конект, Нива ВАЗ 21213 и Нисан Навара. Месечният наем за всички тях е 485 лв.

За една година се отдават под наем и машини и съоръжения на севлиевската водоснабдителна фирма. Става въпрос за машина за залепване на тръби, за заваряване, компресори, стругове, бормашина, подемник, пневматична машина, хидроструг, пароструйка и трактор. Общата наемна цена на всичките е 630 лв. за месец. Всички машини са в добър външен вид и без липсващи части и агрегати, се вижда от приложенията към договорите за наем.

Три сгради на „Бяла“ ЕООД също са обект на отдаване под наем. Административната триетажна сграда на дружеството на севлиевската улица „Никола Петков“ ще бъде наета срещу 390 лв. на месец. Гаражът за багери на същата улица има определена наемна цена от 490 лв. на месец, а производствената сграда, която е на един етаж – 390 лв.

Под наем се отдават и два специални автомобила: смукателен автомобил и канална машина. Наемната цена за двата е 634 лв. на месец.

Най-голям брой са товарните коли на „Бяла“ – осем, които се отдават на Габрово за 1150 лв. месечно. Трите трактора на ВиК Севлиево бъдат отдадени за 1190 лв.

След прехвърлянето „Бяла“ си запазва собствеността върху част от административната сграда –

мазата и третия етаж. Към активите остават и столова, жилищен блок и битова къща, офис обзавеждане, компютри, принтери и климатици, кафемашини, хладилници, съдомиялна машина, система за видеонаблюдение, готварски печки и др. Фирмата си запазва и немалка част от машините, като дизелов агрегат, храсторези, циркуляр, резбонарезна машина, багер, къртач, резачка за асфалт, машина за заварки, два верижни снегорина и мн. др.

Вземанията на ВиК „Бяла“ за консумирана вода

от клиентите на дружеството към датата на прехвърляне, ще се дължат в Севлиево, а не на ВиК Габрово, е заложено в рамковото споразумение. А ако някое плащане отиде погрешно в Габрово, сумата ще бъде възстановане на „Бяла“. Ставадума за всички задължения към дружеството преди 1 януари догодина. Количествата изразходвана вода в периода от датата на последния действителен отчет при настоящия ВиК оператор до датата на първия действителен отчет при новия ВиК оператор, ще се считат за равномерно разпределени за периода, е заложено в рамковото споразумение. На потребителите „Бяла“ ЕООД ще фактурира консумираната вода от датата на последния действителен отчет до 31.12.2018 г. А ВиК Габрово ще фактурира водата на севлиевци за периода от 1.01.2019 г. до датата на първия действителен отчет. От двете дружества се ангажират да направят разяснителна кампания сред гражданите, за да стане ясно как точно ще се отчита водата.

Част от работниците и служителите остават на работа,

като трудовите им договори ще бъдат преподписани с новия ВиК оператор, друга част запазват трудовите си договори с „Бяла“. Кои точно ще станата служители на ВиК габрово и кои продължават да са на работа в Севлиево, към момента "Севлиево онлайн" не разполага с информация.

"Севлиево онлайн" 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г.