Търсене

Пак ще имаме кино, Читалището спечели проект за близо 100 000 лв.

Пак ще имаме кино, Читалището спечели проект за близо 100 000 лв

снимка: 18 декември 2012 г., Костадин Костадинов прерязва лентата пред новооборудваното кино "21 век", зад него е председателят на Читалището Данаил Лалев

Севлиевци отново ще гледат фирми на голям екран. Въпрос на кратки срокове е кино „21 век“ да получи нова кино машина, последно поколение 3D прожекционна техника, производство 2017 година.  Тя ще бъде платена със средства, които Народно читалище „Развитие-1870“ спечели с проект по Програмата за развитие на селските райони, подмярка 7.2., която е за инвестиции в създаването, разширяването и подобряването на малка по мащаби инфраструктура. Стойността на одобрения за финансиране проект е 98 017 лв., а финансирането е сто процента безвъзмездно. 

Председателят на Читалището Данаил Лалев вече подписа договора за финансиране, налице е и споразумение с фирмата, която от която ще бъде купена новата техника. В момента, в който от финансиращия орган преведат авансовото плащане, което е половината от стойността на проекта, ще бъде извършено и първото плащане към фирмата, която ще достави кино машината, след което е въпрос на дни тя да бъде и монтирана.

Кино „21 век“ спря да работи миналата година заради повреда на един от блоковете в кино машината, произведена през 2008 година от фирмата SONY, а резервни части за нея трудно се намират. На камък ударили и опитите на „Идеал Стандарт-Видима“ да съдейства за отремонтирането й в Москва. От представителството на SONY в руската столица отговорили, че политика на компанията им е да обслужва само по-новото си производство.

Данаил Лалев изпратил писмо и до централата на SONY, а в отговора се казва, че писмото е предадено по компетентност.

Към днешна дата два от блоковете на старата кино машина работят и за купуването им има проявен интерес. А ако бъдат продадени, това означава допълнителни средства в Читалището.

Битката за спечелване на проект, по който Севлиево отново да има кино беше трудна и дълга. Процедурата по кандидатстване започна преди една година и премина през двайсет етапа до получаване на одобрение, последвано от подписване на договор за финансиране.

Кино „21 век“ бе създадено с усилията на местния бизнес от сдружение „Севлиево 21 век“, заради което от сдружението станаха и кръстници на севлиевското кино. То бе открито през 2006 година, а на 18 декември 2012-та бе отворено с новата 3D машина, закупена за 79 000 лв., набрани от дарения – основно на „Севлиево 21 век“, с подкрепата и на сдружението на жените „Надежда 2001“. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!