Петър Лазаров и Гергана Рахнева закриват сезона в галерия "Видима"
Селфи - Петър Лазаров, Гергана Рахнева и синът им Виктор, снимка: галерия "Видима"

„По дългия път” е озаглавена изложбата графика и живопис на художниците Петър Лазаров и Гергана Рахнева, която се открива тази вечер от 17.30 ч. в галерия „Видима”. Изборът на име на експозицията, която ще бъде представена в Севлиево не е случаен - двамата идват от Китай. 

Какво ги обединява? Безспорно талантът. И хармонията на философския принцип на Ин-Ян. Дългия път не е задължително труден и изморителен, припомня управителят на галерия "Видима" Сава Христов, като намеква, че пътят на двамата творци, които ще представи на 23 юли 2019 г. е осеян с приключения и радостни мигове. А по него търсещото око на художника открива красотата и в най-монотонния пейзаж и в най-скучното чакане. 

Петър Лазаров е роден в Пловдив през 1958 г. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, катедра „Графика“. От 1990 г. живее в Холандия. Почти непознат в родината си, той е един от малкото живи художници, чиито творби са изложени в Райксмузеум в Амстердам, наред със световноизвестни творци като Дюрер, Ешер, Рембранд и др. В последните години живее и преподава графични изкуства в Китай.

Гергана Рахнева е родена в Русе през 1982 г. Завършва църковни изкуства във Велико Търново. В момента живее и рисува в Китай, заедно с Петър Лазаров и техния син Виктор. Основно работи в сферата на приложните изкуства, експериментира и с маслена живопис, като по нестандартен начин използва похватите на иконописта. Има множество участия в общи изложби и няколко самостоятелни изяви.

Изложбата в галерия Видима ще покаже два напълно различни жанра в изобразителното изкуство – графика и живопис. Графиките, дело на Петър Лазаров, умело балансирани от платната на Гергана Рахнева ще понесат на крилата на едно вълшебно пътешествие отвъд хиляди реки и планини, където и днес, неразгаданите тайни на древен Китай, омагьосват и вдъхновяват всеки, който носи твореца в себе си.

 

Симеон Спиридонов открива изложба в галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
Фотоклуб "Севлиево" става на 10 г., отбелязва ги с изложба
Култура
Tриумф - „Upstream Voices”с девет отличия от „Музикален импулс“
Култура
Русофилите се събират край яз. "Копринка" на 14 септември
Култура
Музеят на хумора и сатирата представя изложба на Николай Панайотов
Култура
Пътуващата изложба "Духът на акварела" спира в Севлиево
Култура
Библиотеката представя Марин Маринов
Култура
Васко Василев открива самостоятелна изложба
Култура
Групата "Хопни ми, тропни ми" записа първо международно участие
Култура
Злато за България от „Малък Зограф“ дойде в Севлиево
Култура
Гран При за Гала Ботева от конкурса „Звезден път“
Култура
"Етъра" се преобразува в регионален музей, реши правителството
Култура
Картини на Захари Иванов дари на Градската галерия дъщеря му
Култура
„Вълшебникът театър” - вълшебство и прецизност и тази година
Култура
Пет награди за „Upstream Voices” от Поп-рок-фест в Несебър
Култура
Девина Дянкова и Гергана Колева твориха на детската Аполония
Култура