Търсене

По една минимална заплата си гласуваха общинските съветници в Севлиево

Емилия Димитрова
По една минимална заплата си гласуваха общинските съветници в Севлиево

По една минимална заплата за страната ще получават от този мандат общинските съветници в Севлиево. Председателите на постоянни комисии ще прибавят към това 50 лв. отгоре. 

Заместник-председателят Тодор Ганчев, който остана един, след като Ердан Узунов бе назначен за заместник-кмет, ще получава 1.8 пъти минималната заплата за страната, а председателят - трикратния й размер.  

Това гласуваха днес в Общинския съвет на Севлиево по предложение най-напред на трима общински съветници - Тодор Ганчев, Ердоан Узунов и Павлин Ганчев. Днес предложението бе представено само от Павлин Ганчев и Тодор Ганчев. 

Промените във възнагражденията бяха оформени като едно предложение с отделни точки.

Изображение - 13184Предложенията за нови възнаграждения в Общинския съвет на Севлиево, скрийншот "Севлиево онлайн"  

Михаил Йонков от ПП-ДБ поиска гласуването им да стане по точки, а не анблок. Това има основание, тъй като съгласните със заплатата на съветниците биха могли да са несъгласни с тази на заместник-председателите или със санкциите за отсъстващите от заседания на постоянните комисии или Общинския съвет. Дали предложеното от Йонков или начина, по който беше направено - като процедурно предложения, което според председателя е било изказване, но Явор Памукчиев изтърва нервите си и започна да поучава по-младия си колега какво е процедура и какво изказване. 

На Михаил Йонков бе дадено време да оформи писмено какво предлага, след което Памукчиев обяви процедура за прекратяване на разискванията, каквито в действителност нямаше. Последва подлагане на предложението от Михаил Йонков на гласуване. То получи само десет гласа подкрепа - от групите на ПП-ДБ, "Граждани за общината" и "Възраждане". Така до гласуване на по-високите заплати в крайна сметка стигнаха всички промени в Правилника, по който функционира Общинският съвет и така по-високите заплати на общинските съветници бяха приети с 23 гласа "за". Трима бяха против (Димитър Тонев, Михаил Йонков и Мехмед Данъджиев),  двама гласуваха "въздържал се" (Светлана Георгиева и Георги Георгиев). 

Изображение - 13183Защо трябва да се вдигнат съветническите заплати, вижте маркирания в жълто текст, извадка от предложението на вносителите  

След като председателят обяви резултата от вота, Михаил Йонков поиска обяснение на отрицателния си вот и прегласуване, защото каза, че е налице конфликт на интереси. Обясни, че смята за нередно председателят и заместник-председателят да участват в гласуването, тъй като са пряко заинтересовани от решението за увеличение за заплатите. Явор Памукчиев отхвърли този аргумент с това, че съветниците също са заинтересовани от по-високи заплати, което не означава, че не трябва да участват в гласуването.

Как точно протече гласуването, какви реплики си размениха председателят и общински съветници и кой как гласува, вижте във видеото - запис от днешното заседание на Общинския съвет в Севлиево. Началото по точката, за която става въпрос в този текст е от 1:38:35.    

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!