Търсене

По една минимална заплата на месец за общинските съветници, предлагат Тодор Ганчев, Ердоан Узунов и Павлин Ганчев

Емилия Димитрова
По една минимална заплата на месец за общинските съветници, предлагат Тодор Ганчев, Ердоан Узунов и Павлин Ганчев

По една минимална заплата за страната да получават общинските съветници в Севлиево през новия мандат, предлагат трима от тях - Павлин Ганчев от ГЕРБ, Ердоан Узунов от ДПС и Тодор Ганчев, в този мандат избран с листата на "Земеделски народен съюз"

С проект за изменение на Правилника за работа на Общинския съвет тримата предлагат председателя на Съвета да получава по три минимални заплати на месец. Това са близо 2000 лв. за половин работен ден, тъй като Явор Памукчиев вече обяви, че през този мандат той няма да е назначен на пълен работен ден, както беше предшественичката му Здравка Лалева.

Предлага се още заместник-председателите да получават заплата от 1.8 пъти над минималната за страната. Любопитното в това предложение е, че двама от вносителите на предложението - Тодор Ганчев и Ердоан Узунов бяха избрани за заместник-председатели на Общинския съвет, което означава, че те правят предложение за собствените си заплати, въпреки, че функцията "заместни-председател" не е натоварена с повече дейности и работа от вменените на редовите общински съветници. 

За председателите на постоянни комисии се предлагат по 50 лв. на месец над заплатата, а за отсъствие от заседание на комисия да се отнемат 50 лв. от съветника. За отсъствие от засезание пък заплатата се намалява с 200 лв. 

Как вдигането на заплатите на общинските съветници е аргументирано от тримата вносители: "От този момент насетне е налице динамична обстановка в социално-икономическо отношение както в региона, така и в цялата страна. Това води до необходимост от корекция на нормативната уредба в почти всяка една сфера на дейност", пише в предложението им, публикувано на сайта на Община Севлиево в раздел "съобщения". 

Интересното в случая е, че не повечето работа или ангажираност на общинските съветници е причина да се предлагат по-високи възнаграждения, а "динамичната обстановка в социално-икономическо отношение", което, както пише в предложението "води до необходимост от корекция в нормативната уредба". 

Целта на изменението е актуализиране на възнагражденията, се посочва в предложението, а очакваните резултати "са към актуализиране на Правилника посредством
обновяването на размера на санкциите и обвързването на възнагражденията на общинските съветници с държавната политика по контрол на инфлацията". 

По този начин, смятат вносителите, ще се повиши "активността и мотивацията на фигурата на общинския съветник при изпълнение на служебните му задължения, осигуряване на присъствието му на заседания на Общинския съвет, както и на постоянните и временни комисии към него".

Любопитен детайл в тази аргументация е "осигуряване присъствието на общинския съветник" на комисии и заседания, но няма и дума за очакванията от присъствието му.  А практиката до сега сочи, че единици са общинските съветници, които участват активно в обсъжданията на комисии. В пленарна зала определено надделява тишината. Поне досега беше така, но това би могло да се промени, ако има желание и воля за дебат.

С тези заплати, които почти сигурно ще бъдат гласувани, за близо два часа работа на месец, общинските съветници дължат на избирателите си поне дебат. Дебатът е важен, за да се чуе кой какво мисли, кой какво предлага и кой как гласува. Иначе излиза, че са се натискали да влязат в Общинския съвет само за едната заплата, което за някои изобщо не е далеч от истината. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!