По-нисък данък за такситата, ще спестяват по 8.33 лв. на месец
снимка: pixabay

Кметът на община Севлиево Иван Иванов внася на предстоящото заседание на общинския съвет предложение да се намали от 400 лв. на 300 лв. годишният данък, който плащат таксиметровите превозвачи. Сметките показват, че ако предложението му бъде прието, всеки собственик на такси ще спести по 8.33 лв. на месец. Икономията ще засегне водачите на 53 автомобила – толкова са регистрираните коли за таксиметров превоз в общината, според публичния регистър. Предложението идва два месеца след като кметът внесе предложение в общинския съвет за по-високи цени на километър пробег.  

Мотивите

Един от мотивите за данъчното облекчение, е че в Севлиево няма градски транспорт и единственият обществен превоз на пътници са таксиметровите услуги. Според общинската администрация „има възможност данъкът да се намали от 400 лв. на 300 лв.“, а „с облекчаване на тежестта от този данък се дава възможност за развитието на услугата таксиметров превоз на пътници от повече на брой таксиметрови автомобили и по-малко време за изчакване при необходимост от ползване“.

Част от мотивите на общинската администрация за намаляване данъка на такситата, публикувани на сайта на институцията, в раздел "Съобщения"

Според същите мотиви по-ниският с 8.33 лв. на месец данък върху такситата „ще даде възможност за развитието на обществената услуга чрез  увеличаване броя на таксиметровите автомобили и респективно подобряване качеството й в град Севлиево и общината“. Как точно ще се сдобием с по-високо качество, ако един таксиметров шофьор плаща с осем лева по-малко на месец на общината, не е ясно. Със сигурност шофьорите, които карат по анцузи и с джапанки няма да си купят риза и вратовръзка, за да покажат уважение към клиентите си, но това е друга тема.

Проблемът са незаконните таксита, не стоте лева

Незаконните таксита в Севлиево са действителният проблем на регистрираните водачи. За това те алармират от години. През 2015 г. на среща с общинското ръководство за пореден път бе повдигнат въпроса, а кметът отговори: „Ще намерим начин да се справим с тези нарушители в съвместни действия с полицията и ДАИ“. /б.ред. публикация в интернет страницата на Община Севлиево/.

Скрийншот от интернет сайта на Община Севлиево, където през януари 2015 г. е публикуван ангажимента на кмета да се справи с незаконните таксиметрови превозвачи

Четвърта година по-късно начинът не е намерен, а на поредната среща между таксиметрови шофьори и Общината в началото на тази година, проблемът отново бе изваден на дневен ред: „Защо Общината не иска да си събере парите. От 80 автомобила 40 са незаконни и не плащат като нас по 550 лв. годишно. Като не можете да се справите с тях, единственото нещо, което можете да направите за нас, изрядните платци, е да намалите данъка ни“, са поискали превозвачите, цитирани от в. „Росица“. Според същата медия таксиметровите шофьори припомнили, че преди две години са представили в Общината списък с номерата на незаконните таксита. Списъкът бил даден и на Държавната автомобилна инспекция и Полицията, а резултатът от активността на изрядните шофьори бил изпочупени стъкла на няколко техни таксита и телефонни заплахи до близките им.

Щом не могат да се справят с проблема

Три месеца по-късно кметът предлага да се намали данъкът на законните таксита, както те поискаха, „щом управляващите не могат да се справят с проблема“. Това не е ли признание, че Общината и контролните органи действително са безсилни. Макар че по-ефективно би било да се спре сивият сектор в бранша, защото това със сигурност ще се отрази на приходите на таксиметровите водачи, които коректно плащат задълженията си.

Удобният вариант

Това е първото намаляване на данък в община Севлиево през управленските мандати на ГЕРБ. В същото време местните данъци и такси и част от административните услуги поскъпват.

Вярно, че около 5 000 лв., колкото се очаква да влязат по-малко в хазната от по-ниския данък върху такситата, са капка в морето, но нали събираемостта на местните налози е приоритет във финасовата политика на общинската администрация. Освен ако в годината на местни избори не се търси по-удобния вариант.  

автор: Емилия Димитрова

 

"Идеал Стандарт – Видима" продължава да расте, с 5% през 2018 г.
Бизнес
ЗАПОВЯДАЙ НА ПЪРВИЯ ДЕН НА КАРИЕРАТА В МАГАЗИН LIDL СЕВЛИЕВО
Бизнес
Второ място за Севлиево от от спортния работнически фестивал
Бизнес
С. Георгиева: Хората са в основата на растежа на компаниите
Бизнес
Протест: автобусите в община Севлиево карат без винетки
Бизнес
Кои дружества в Севлиево са в топ 100 на най-големите компании
Бизнес
IDEAL STANDARD е любима марка на българите в стоки за бита
Бизнес
И тази събота LIDL Севлиево отваря врати за търсещите кариерни възможности
Бизнес
Депото за отпадъци е с нов управител от вчера
Бизнес
От стажант до изпълнителен директор - Ярослав Дончев 25 г. по-късно
Бизнес
Светлана Георгиева е лектор в "Двигатели на растежа"
Бизнес
„Идеал Стандарт-Видима“ - на изложението „Образование и кариера“
Бизнес
Бизнесът събра 21 500 лв. за ремонт на двора на Детски комплекс
Бизнес
Мария Петрова поема Ротари клуб Севлиево за следваща година
Бизнес
Каузата на Ротари Севлиево за 2019 г. - нова детска площадка
Бизнес
Превозвач се закани да спре автобусите си заради хаоса с винетките
Бизнес