Търсене

"Поглед от другата страна на света" - проф. Христо Пимпирев открива в Севлиево изложба, посветена на Българската антарктическа експедиция

Севлиево онлайн

Проф. Христо Пимпирев и инж. Мирослав Цветанов на откриването на изложбата „Антарктика – поглед от другата страна на света” във Велико Търново, снимка: Генчо Петков, БНР

Севлиево е част от националната образователна обиколка на Българския антарктически институт. На 17 ноември в 17.30 ч., в града ще бъде открита зложбата „Поглед от другата страна на света“ - експозицията с теренна фотография и видеоматериали на българския инженер Мирослав Цвятков, участник в две полярни експедиции.   
 
В експозицията са включени 132 фотографии, представящи природната среда, флората, фауната, а също работата на българските и чуждестранните учени на остров Ливингстън, както и картографски материали на архипелага Южни Шетландски острови, Западна Антарктика.
 
Изложбата ще открие ръководителят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. По време на откриването авторите на книгата "Христо Пимпирев - Антарктическият стопаджия" - проф. Пимпирев и Иглика Трифонова ще представят любопитни факти и събития от дългогодишната историята на българската антарктическа програма.
 
Изложбата е част от Образователната програма към Националния център за полярни изследвания на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Програмата е с дългосрочна насоченост към учениците от основния и средния курс на обучение. Нейната цел е обединяването на младежите около една научна среда и изграждането на връзки с изтъкнати личности в областта на науката.
 
Като част от събитието през месец ноември ще бъдат организирани образователно-информационни срещи с учениците от Севлиево. Своеобразните лекции ще бъдат водени от автора на изложбата - Мирослав Цвятков.
 
Експозицията може да бъде посетена всеки работен ден между 8:30 и 17:00 ч. от 20 ноември до 1 декември 2023 г.
 
Изложбата се осъществява с подкрепата на Община Севлиево, Български антарктически институт, Национален Център за полярни изследвания и Народно читалище „Зора-1908“ - с. Ловнидол. Ще бъде подредена във фоайето на Община Севлиево.
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.