Последно: малките магазини няма да затварят

Късно снощи, след заседание на Министерски съвет, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев направи промени в заповедта, с която вчера следобед разпореди затваряне на всички търговски обекти, без хранителни магазини, аптеки и дрогерии. 

Новата заповед е малко по-либерална - разрешава се работа на ресторантите и заведенията за бързо хранене, но само ако правят доставки на адрес при стриктно спазване на санитарно-хигиенните разпоредби. В големите търговски центрове тип МОЛ ще работят офисите на банки и застрахователни дружества, както и магазините за храни. Бензиностанциите също продължават да работят. 

С втората заповед на министър Ананиев падна забраната за работа на малките търговски обекти, в които не се продават хранителни продукти, която хвърли в паника собствениците им.  

Остават затворени детските градини и ясли в цялата страна, учениците ще учат дистанционно. Забраняват се всякакви дейности с деца извън училище в клубове, центрове и др. форми. 

Работодателите да осигурят дистанционно работа за онези свои служители, за които това е възможно. 

"Севлиево онлайн" публикува пълният текст на заповедта по-долу. 

1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

2Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

3Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

4. Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

5Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

6Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

7. Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Заповедта да се съобщи на всички регионални здравни инспекции и всички министри, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.  

Срокът и обхватът на мерките по т.1 може да променян в зависимост от развитието на епидемичента ситуация в страната. (в първия вариант на заповедта бе посочен срок 29 март т.г., б.ред.)

Служба ГРАО днес и утре работи, издава удостоверения за настоящ адрес
Общество
25 март е ден на пощенската картичка
Общество
Как тайният PR на Община Севлиево държи гражданите далече от „кухнята“ на властта
Общество
Пристигащите в Севлиево от Банско трябва да спазват карантина
Общество
И Библиотеката затвори
Общество
Онлайн заявление за лична карта, само с електронен подпис
Общество
МВР: Не давайте пари на лица, твърдящи, че роднините ви са болни от коронавирус
Общество
Десет дни повече за плащане на тока през март
Общество
Нов информационен сайт следи разпространението на Covid19 в България
Общество
Магазините, сервизите и хотелът на "Хелиос" спират работа до края на март
Общество
Гореща линия за сигнали, свързани с коронавирус, отвори Общината
Общество
Вечерен час за малолетни и непълнолетни въведе Община Севлиево
Общество
Забранява се ползването на кафе автомати и вендинг машини
Общество
В полунощ влезе в сила забрана за влизане в България
Общество
До 27 март се ограничава движението през прохода „Шипка“
Общество
От днес Домашният патронаж става връзка на нуждаещите се със света навън
Общество