Търсене

Правителството обяви, че търси варианти за сваляне цените на горивата

Инфлацията в България за първото полугодие е била 17,2%, което ни нарежда на едно от първите места в ЕС по този показател
Севлиево онлайн
Правителството обяви, че търси варианти за сваляне цените на горивата

Министърът на енергетиката Росен Христов и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, снимка: Министерски съвет

Държавата подготвя мерки за намаляване на цените на горивата, съобщиха на съвместен брифинг в края на миналата работна седмицана министърът на енергетиката Росен Христов и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

В петък са стартирали преговори с представители на компаниите „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“, които тази седмица продължават в рамките на експертна работна група, чиято цел е да се оптимизират възможно най-много производствените и логистичните процеси, за да се достигне максимално ниска цена за крайните потребители, се казва в съобщение до медиите.

„Във всички разговори с бизнеса и синдикатите растящите цени на горивата бяха поставяни като основен проблем пред конкурентоспособността“, изтъкна по време на брифинга министърът на енергетиката Росен Христов.

„Намаляването на цените на горивата е тема, по която работим буквално от първия ден на правителството“, допълни министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Инфлацията в България за първото полугодие е била 17,2%, което ни нарежда на едно от първите места в ЕС по този показател. Няма как тази тенденция да се преодолее с държавни помощи, защото това само ускорява инфлационните процеси. Затова и ние като правителство променяме подхода на действие – като търсим как крайната цена да бъде по-добра за потребителите, стана ясно още от думите на двамата министри. И докато за физическите лица има все пак подкрепа от държавата с отстъпката от 25 ст. на литър, за бизнеса няма никаква помощ.

Горивата са основен фактор за формирането на крайните цени на всички стоки, защото логистиката е основен компонент от тях. Всяко домакинство всеки ден плаща пряко и косвено високите им цени. Затова в най-кратки срокове ще бъдат търсени всички механизми за постигане на конкретни резултати в усилията за намаляване на цените на горивата.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.