Търсене

Правителството отпусна 8.3 млн. лв. на Севлиево за водопровод и улици

Правителството отпусна 8.3 млн. лв. на Севлиево за водопровод и

Община Севлиево получава средства за следващ етап от реконструкцията на довеждащия водопровод до ПСПВ "Стоките" и Източен водопроводен клон за питейна вода

от Емилия Димитрова

На 9 декември т.г. с правителствено постановление бяха отпуснати 13.8 млн. лв. за инфраструктурни обекти в три от четирите общини на област Габрово - Габрово, Севлиево и Трявна.

Най-много, 8.3 млн. лв. се дават на община Севлиево. Част от парите (3.9 млн. лв.от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройство) са за финансиране на източния водопровод, който захранва севлиевски села. Всъщност водопроводът от години не успява да захрани живеещите в селата, защото над 90% от водата, която постъпва в него изтича. Проблемът е поне от петнайсет години, но с всяка следваща става все по-тежък. Тази година ситуацията стигна дотам, че вода се доставяше само от водоноски, тъй като и селските чешми пресъхнаха.

[[https://www.sevlievo-online.com/statii/samo-ot-vodonoski-shte-poluchavat-voda-v-shest-sela-ot-dnes-5446]]

Щедростта на правителството е втори транш за подмяна на амортизиралото съоръжение, след като преди два месеца бяха отпуснати 6.4 млн. за същото.

[[https://www.sevlievo-online.com/statii/zapochva-remont-na-7-7-km-ot-iztochniya-vodoprovod-5501]]

Още почти 4.5 млн. лв. получава Севлиево за ремонт на улици в града и изграждането на велоалея в крайградската зона. Според съобщение на Община Севлиево с парите ще бъдат ремонтирани улиците „Гочо Москов, „Сава Тошев“, „Стефан Караджа“, „Мара Гидик“, „Хаджи Ангел“, „Никола Дабев“, „Света Троица“, „Иван Преснаков“ и „Георги Златев“, които са в обхвата на обект „Инженеринг: проектиране и ремонт на улици в град Севлиево“ на стойност 2.7 млн. лв.  

С 1.7 млн. лв. ще бъде довършена велоалеята край реката по проект, стартирал преди две години. 

Габрово също получава пари за водоснабдяване на села в общината (4.2 млн. лв.) и още 320 хил. лв. за улични ремонти.

За изграждане на подпорна стена в района на пазара на Трявна се отпускат 800 хил. лв.

С това си решение Министерски съвет зачеркна Дряново от картата на област Габрово, коментира разпределението на парите за инфраструктура кметът на Дряново Трифон Панчев (БСП). Дряново е единствената община в областта, която не получава и лев, въпреки, че има готови проекти за около 3 млн. лв. Някои от тях са от жизнено значение за населението, като реконструкцията на четири водопровода в селата Гостилица, Царева ливада, Чуково и Крънча. Отделно в Дряново са направили искане за финансиране на ремонт на две улици в града, които са в окаяно състояние, както и за площада. "Все неща, които не са за кмета на общината, а за нейните жители“, коментира Панчев и добавя: „Все си мислех, че поне за водопроводите ще отпуснат пари, защото хората с месеци нямат вода“.

А на въпроса как си обяснява отрязването на общината от финансиране, дори не се замисля: „Избран съм от БСП, а тази година бях избран в ръководството на партията (Панчев е член на Изпълнителното бюро на БСП б.ред.). Това обяснява всичко“.

Кметовете на Габрово и Севлиево са издигнати от ГЕРБ, кметът на Севлиево е председател на общинската структура на ГЕРБ, а в Трявна кметът е от листата на коалиционния партньор ВМРО. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.