Търсене

Празнуваме Трифон Зарезан, покровител на лозята и виното

Севлиево онлайн
Празнуваме Трифон Зарезан, покровител на лозята и виното

Снимка: Pixabay

На 4 февруари по стар стил (1 февруари по стар стил) почитаме Свети Трифон, смятан за покровител на лозарите и винарите. Някъде почитат Светеца и като покровител на кръчмарите. 

Празникът е един от най-веселите, тъй като задължително е свъ,зан с виното - напитката, която омайва сладко. На Зарезан традиционно се зарязват ритуално лозите. Това става винаги на място в лозето, където в по-стари времена е отивало цялото село. С отрязаната пръчка се прави венец, с който лозарите се окичват - за здраве и плодородие. 

Виното е по-старо от писаната ни история и дори от самото човечество. Вино има оттогава, от когато съществуват даващите грозде лози и е ставало от само себе си много преди човекът да открие доста приятното въздействие на съдържащия се в него алкохол и да реши да култивира лозата.

Макар и да се знае, че виното е било познато и на египетските фараони, до нас са достигнали твърде оскъдни сведения за това как е било произвеждано и какъв вкус е имало.

За модерния човек виненото летоброене започва едва със заселването на средиземноморските земи от финикийците около 1100 г. пр. н. е. и от гърците 350 години по-късно. На многобройните рисунки, папируси и надгробни плочи от тази епоха, работещият, воюващ, обичащ и страдащ човек е изобразен почти винаги с чаша вино в ръка.

По това време виното достига до земите, които в последствие ще се превърнат в истинската му родина - Италия, Франция и Испания, също така възникват първите лозарски масиви в Северна Америка, Южна Испания, Прованс (Франция), Сицилия и по бреговете на Черно море.

Вината на антична Елада са били възхвалявани и превъзнасяни от поетите й. Начинът, по който се е пиело виното тогава обаче, а именно смесено с билки, подправки и мед и разредено с вода, понякога дори морска, ни кара да се съмняваме в особено високото му качество. 

Днес всеки може да се наслади на различни вина, произведени от различни сортове грозде и различни райони по света. Магията на виното обаче не е в толкова в неговия вкус, колкото в хората, с които го споделяме. Защото виното има едно специфично качество - да събира и събужда чувства.  Наричат виното още лудо, защото отприщва стаени емоции. За да е магично виното има само едно условие - да се пие с наслада и задължително с мярка. 

Честит Свети Трифон Зарезан на всички лозари и винари! 

Честит празник на имениците Трифон, Рачо, Лозан, Лозана, Гроздьо, Гроздана!  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.