Търсене

Премиерът Кирил Петков обсъди потенциала за засилване на сътрудничеството с Amazon и Google

Премиерът Кирил Петков обсъди потенциала за засилване на сътрудничеството с Amazon и Google

Премиерът Петков разговаря с Изабела Грегор-Чехович, вицепрезидент по продажбите в ЕМЕА Amazon, както и с представителите на Google Слав Петров и Игор Зграблич, снимка: пресцентър на Министерски съвет

Потенциала за засилване на сътрудничеството с Amazon и Google е обсъдил министър-председателят Кирил Петков в рамките на срещите си днес с представителите на двете технологични компании, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Петков е разговарял с Изабела Грегор-Чехович, вицепрезидент по продажбите в ЕМЕА Amazon, както и с представителите на Google Слав Петров и Игор Зграблич. В срещите е участва и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

С представителите на Amazon и Google е обсъден новия институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който ще заработи с подкрепата на българската държава, технологичните гиганти и местния бизнес. Министър-председателят е изтъкнал, че правителството е отворено и за други общи проекти с висока добавена стойност.

Като добра перспектива за потенциално сътрудничество с Amazon премиерът Кирил Петков е посочил създаването на регионален дейта център в България. От своя страна Изабела Грегор-Чехович е изтъкнала, че инвестицията в INSAIT е първа крачка и разкрива потенциал за по-широко сътрудничество. В рамките на разговора с представителите на Amazon са обсъдени възможностите България да се превърне в логистичен и дигитален хъб за Централна и Източна Европа.

На срещата с представителите на Google е обсъдена възможността да бъде създадена съвместна работна група на правителството с компанията, чиято цел е да подготви предложения за нови проекти в България, свързани с дигиталната трансформация, облачни технологии и електронно правителство. Така ще бъдат набелязани следващи стъпки за сътрудничество и инвестиции.

На срещите с представителите на двете компании е разговаряно още за взаимодействие в сферата на дигитализацията, киберсигурността, биотехнологиите и космическата индустрия, се казва в официалното прессъобщение. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022